Operațiune de amploare a poliției în Bihor
În data de 4 iulie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară. Acestea au vizat atât sediile unor societăți comerciale, cât și domiciliile unor persoane suspectate de comiterea unor infracțiuni economice grave.
Evaziune fiscală și spălare de bani
Investigațiile au relevat că, în perioada 2020 – 2024, un bărbat de 44 de ani, reprezentant de drept al unei societăți din Oradea, ar fi înregistrat în evidențele contabile ale societății diverse documente de achiziție fictive, simulând astfel achiziții de carburanți auto de la o societate comercială din București. Scopul acestei manevre era diminuarea bazei impozabile și sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului.
Prejudiciu de milioane de lei
În urma acestor activități ilegale, prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la suma de 916.233 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit. Însă acesta nu este singurul caz. În perioada 2019 – 2024, reprezentanții a nouă societăți comerciale din județul Bihor ar fi înregistrat, de asemenea, documente de achiziție fictive, simulând achiziții de carburanți auto de la aceeași societate comercială din București. Prejudiciul total, estimat până în acest moment al cercetărilor, este de aproximativ 2.416.233 de lei.
Percheziții și confiscări
În urma celor 14 percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, documente financiar-contabile și telefoane mobile. Au fost puse în aplicare 10 ordonanțe de ridicare a documentelor financiar-contabile, de la societățile ce asigurau conducerea evidenței contabile pentru cei 10 agenți economici cercetați. În plus, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 3 terenuri și 2 imobile, precum și poprirea sumelor de bani deținute în conturile bancare de persoanele cercetate.
Investigații în curs
Investigațiile continuă, iar polițiștii de la investigarea criminalității economice au obținut date care au condus la identificarea persoanelor care ar fi pus la dispoziția administratorilor celor 10 societăți, documentele și bonurile fiscale fictive. În seara de 4 iulie, au mai fost efectuate alte 3 percheziții domiciliare, în municipiul Oradea și localitatea Sânmartin, județul Bihor.
Sursa: Oradea În Direct