Un eveniment de neratat: Lansarea cărții „Ruperea blestemului | Revoluția Română din decembrie 1989”
Într-o lume în care dezinformarea și manipularea sunt la ordinea zilei, o nouă lucrare își propune să aducă lumină în întunericul istoriei recente a României. Este vorba despre cartea „Ruperea blestemului | Revoluția Română din decembrie 1989”, scrisă de Cătălin Ranco Pițu, fost procuror militar șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Lansarea cărții este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea și Editura Litera, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea.
Un volum care demontează mituri și dezvăluie adevăruri incomode
Cartea „Ruperea blestemului | Revoluția Română din decembrie 1989” nu este doar o simplă lucrare istorică, ci o investigație riguroasă a structurii complexe a dezinformărilor care au permis consolidarea puterii grupului condus de Ion Iliescu. Autorul analizează atât „psihoza teroristă” care a dus la pierderi tragice de vieți omenești după prăbușirea regimului Ceaușescu, cât și mecanismele propagandistice care au perpetuat confuzia și neîncrederea în acele zile. Lucrarea este organizată în jurul mărturiilor și declarațiilor incluse în raportul Comisiei Senatoriale, extrase din presă și transcrieri ale emisiunilor TVR, dezvăluind manipulările orchestrate de noul aparat politico-militar.
Cătălin Ranco Pițu: Un autor cu o carieră impresionantă în magistratură
Cătălin Ranco Pițu, născut în 1973 la Timișoara, este o personalitate marcantă a magistraturii militare românești, specializat în drept penal și criminalistică. De-a lungul unei cariere de peste două decenii, a investigat cu meticulozitate evenimentele din decembrie 1989, culminând cu semnarea rechizitoriului în Dosarul Revoluției. În această calitate, Pițu a contribuit la trimiterea în judecată a unor lideri de rang înalt, precum Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, pentru infracțiuni contra umanității.
Detalii despre eveniment
Lansarea cărții va avea loc joi, 21 noiembrie 2024, de la ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A) și va fi moderat de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!
Sursa: Oradea În Direct