Reguli noi pentru cumulul pensiei cu salariul: cine câștigă și cine pierde?
Într-o societate în care pensiile sunt adesea insuficiente pentru a asigura un trai decent, posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri poate fi o gură de aer proaspăt. Însă, ca în orice joc de noroc, există și câștigători, dar și perdanți.
Beneficiarii cumulului pensiei cu salariul: cine sunt ei?
Conform legislației actuale, pensionarii care desfășoară activități pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale pot cumula aceste venituri cu pensia. În această categorie intră și cei care lucrează ca prestatori casnici, reglementați de Legea nr. 111/2022. Aceștia pot cumula veniturile, indiferent de suma câștigată.
Un pas înainte pentru pensionarii de invaliditate
O schimbare majoră a fost introdusă de Legea nr. 360/2023, care permite și pensionarilor de invaliditate să cumuleze pensia cu alte venituri, indiferent de gradul lor de invaliditate.
Excepțiile de la regulă: cine nu poate cumula pensia cu salariul?
Însă, nu toți pensionarii beneficiază de acest cumul. Soțul supraviețuitor, care primește o pensie de urmaș, nu poate cumula pensia dacă realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe economie, care este de 3.700 lei începând cu 1 iulie 2024. De asemenea, beneficiarii pensiilor anticipate se află în imposibilitatea de a cumula pensia cu venituri obținute printr-un contract de muncă sau un raport de serviciu. Aceleași restricții se aplică și demnitarilor aflați în funcții elective sau celor numiți în cadrul autorităților executive, legislative sau judecătorești pe durata mandatului. Membrii cooperatori din organizațiile de cooperare meșteșugărească, asimilați prin lege acestor categorii, nu pot nici ei cumula pensia anticipată cu alte venituri.
Recalcularea pensiei: o oportunitate pentru pensionarii care au atins limita de vârstă
Pentru pensionarii care au atins limita de vârstă și doresc să valorifice stagiul de cotizare realizat după pensionare, legea le oferă posibilitatea de a solicita recalcularea pensiei. Acest lucru poate fi făcut o singură dată pe an, conform CNPP. Cu toate acestea, CNPP a subliniat că „stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate”.
Oportunitate imobiliară în Sânnicolau Român
Într-o altă ordine de idei, dacă sunteți în căutarea unei case de vânzare în Sânnicolau Român, avem o propunere pentru dumneavoastră. O casă cu 3 camere, de 150 mp, cu verandă și anexe, plus o bucătărie de vară. Terenul pentru grădină are o suprafață de 15 ari. Proprietatea dispune de fântână proprie și posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drumul este asfaltat și zona este foarte liniștită, la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul nou realizat pe la Livada. Prețul este de 35.000 euro, negociabil.
Sursa: Oradea În Direct