Comemorarea Cuvioasei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei
În data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă își îndreaptă privirea și rugăciunile către Cuvioasa Parascheva, o figură venerată cu o devoțiune deosebită în regiunea Moldovei. Această zi marchează o sărbătoare profund înrădăcinată în tradiția populară, cunoscută sub numele de Sfânta Vineri sau Vinerea Mare de toamnă.
Originea și Viața Cuvioasei Parascheva
Născută în secolul al X-lea, în staul Epivat, Tracia, în cadrul Imperiului Roman de Răsărit, Cuvioasa Parascheva a trăit o viață marcată de credință și devotament. Părinții săi, oameni înstăriți și profund credincioși, au fost martorii transformării fiicei lor într-o făptuitoare de bine. În ciuda mustrărilor primite, Parascheva a răspuns chemării divine, oferind hainele sale celor săraci și dedicându-se unei vieți de milostenie.
Moartea și Descoperirea Moaștelor
La vârsta de numai 27 de ani, Cuvioasa Parascheva a trecut la cele veșnice, fiind înmormântată în anonimat. Însă, prin voința divină, trupul său a fost păstrat intact. Descoperirea a avut loc într-un mod neașteptat, când un marinar a murit pe o corabie și urma să fie îngropat pe acel țărm. În timpul săpării mormântului, trupul neputred al Cuvioasei Parascheva a fost descoperit, emanând o mireasmă dulce.
Moaștele Cuvioasei Parascheva în România
Moaștele sfinte au fost aduse în Moldova în anul 1641, prin grija domnitorului Vasile Lupu, fiind așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, ctitorie a acestuia. Din anul 1889, acestea se află în Catedrala Mitropolitană din Iași, devenind un simbol al credinței și devoțiunii ortodoxe. În prezent, sute de biserici din România o au ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, reflectând astfel importanța sa spirituală în cadrul comunității creștine.
Sursa: Oradea În Direct