Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor și Municipiul Oradea: Parteneriat pentru îmbunătățirea diagnosticării și tratării cancerului
Într-o lume în care cancerul continuă să fie o amenințare majoră pentru sănătatea publică, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în colaborare cu Municipiul Oradea, a depus pentru finanțare două proiecte de anvergură. Acestea vizează achiziționarea a peste 50 de echipamente de ultimă generație, care vor contribui semnificativ la diagnosticarea și tratarea pacienților de cancer. Proiectele au fost depuse prin intermediul Programului Sănătate 2021-2027, iar procedurile de achiziție publică pentru aceste echipamente vor fi gestionate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.
Proiectul „Dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului”
Primul proiect, intitulat „Dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor”, are o valoare totală de 9.995.179,80 lei, cu o valoare nerambursabilă de 9.741.591,99 lei. Acesta presupune achiziția a 41 de echipamente de înaltă precizie, printre care se numără histoprocesor automat, microscoape optice, imprimantă automată de casete, sistem de secvențiere de capacitate mare și medie, extractor automat pentru acizi nucleici și multe altele.
Proiectul „Investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor pentru diagnosticarea și tratarea cancerului”
Al doilea proiect, intitulat „Investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor pentru diagnosticarea și tratarea cancerului”, are o valoare totală de 24.920.342,16 lei, cu o valoare nerambursabilă de 24.381.910,00 lei. Acesta vizează achiziționarea a 15 echipamente de ultimă generație, printre care se numără un turn pentru laparoscopie cu linie video full 4k, un sistem 3D 4K pentru diagnostic și tratament oncologic, un robot chirurgical, ecografe multidisciplinare, un sistem de ablație prin electroporație și multe altele.
Impactul acestor proiecte asupra actului medical
Aceste echipamente vor aduce beneficii semnificative în actul medical, atât prin diagnosticarea exactă a bolilor oncologice, cât și în prognosticul și tratamentul oncologic. În acest moment, sunt în derulare trei proceduri de achiziție publică pentru aceste echipamente, gestionate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. În ciuda optimismului aparent, este important să ne amintim că aceste inițiative pot avea și impacte negative, cum ar fi costurile ridicate și posibilele întârzieri în implementare.
Sursa: Oradea În Direct