Expoziție Națională de Artă Contemporană: O privire asupra fragilității umane într-o lume în schimbare
Sâmbătă, 22 iunie, la ora 17.00, Cetatea Oradea va fi gazda unui eveniment cultural de anvergură: vernisajul Expoziției Naționale de Artă Contemporană. Sub îndrumarea criticului de artă Pavel Șușară, din București, expoziția promite să ofere o perspectivă nouă asupra artei contemporane și a modului în care aceasta reflectă schimbările și provocările societății actuale.
Arta contemporană: O oglindă a societății
Conform lui Pavel Șușară, arta ultimului secol s-a hrănit din revolte, frustrări și complexe ale existenței colective, cu o conștiință tot mai accentuată a propriei precarități. Cataclismele sociale, precum Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul, Gulagul și alte măceluri sistematizate, au dus la disoluția simbolică a imaginii omului, a eroului generic sau a individului exemplar. În locul acestora, arta a început să se concentreze pe reprezentările tranzitorii și derizorii ale existenței umane.
De la antropocentrism la o nouă perspectivă asupra umanității
Șușară susține că antropocentrismul multimilenar, care a susținut întreaga energie a clasicității greco-romane, a Renașterii și a modernității, a sucombat în preajma anului 1900. Accentul s-a deplasat vertiginos către tiparele gândirii și filosofiei orientale, în special cele de esență veterotestamentară. În ciuda furiei experimentale și a scepticismului unei lumi disperse, în ultimii ani, arta europeană și nu numai a redescoperit figurativismul și valorile existenței umane determinate.
Omul în centrul artei contemporane
Excedat de propria civilizație și de avalanșa deconcertantă a bunurilor de consum, omul a început să fie privit ca un reper din ce în ce mai fragil, rătăcit dramatic într-o lume copleșitoare iconografic, dar plină de semnele entropiei. Această perspectivă asupra umanității se reflectă în lucrările prezentate în cadrul Expoziției Naționale de Artă Contemporană, organizată de UAPR, Filiala Oradea.
Sursa: Oradea În Direct