Canicula și condițiile de muncă: O privire asupra reglementărilor în vigoare
În contextul actualei situații meteorologice, cu temperaturi care ating cote alarmante în județul Bihor, se impune o discuție serioasă despre condițiile de muncă în astfel de perioade. Canicula nu doar că provoacă disconfort, dar poate avea și efecte negative asupra sănătății lucrătorilor, dacă nu sunt luate măsurile adecvate de protecție.
Reglementări pentru protecția lucrătorilor în perioadele de caniculă
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor reamintește angajatorilor de prevederile Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, care stabilește măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Conform acestei ordonanțe, temperaturile extreme ridicate sunt cele care depășesc +37°C sau, în condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
Măsuri obligatorii pentru angajatori în perioadele de caniculă
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii sunt obligați să ia anumite măsuri pentru menținerea stării de sănătate a salariaților. Acestea includ reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Asigurarea condițiilor optime pentru angajați
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, sunt necesare și alte măsuri, precum asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri. Dacă temperaturile ridicate extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutive, angajatorii care nu pot asigura condițiile antemenționate, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.
Prevenirea îmbolnăvirilor profesionale în condiții de temperaturi extreme
Angajatorul trebuie să ia măsuri specifice pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme. Acestea includ asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Sursa: Oradea În Direct