„Mica recalculare” a început: O nouă speranță sau o altă iluzie?
Începând cu data de 1 septembrie, un nou proces de recalculare a pensiilor a fost pus în mișcare. Această inițiativă, numită „mica recalculare”, are ca scop majorarea drepturilor bănești pentru acele persoane care, în timpul activității lor, au beneficiat de sporuri nepermanente. Aceste sporuri sunt veniturile pentru care foștii angajatori au plătit contribuții sociale la fondul public de pensii.
Detalii despre sporurile nepermanente
Sporurile nepermanente sunt veniturile încasate sub diverse forme de retribuire. Acestea includ retribuirea în acord sau cu bucata, în regie sau după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale. De asemenea, intră în această categorie și premiile anuale acordate pentru merite deosebite, recompensele cu caracter limitat acordate personalului din unele sectoare de activitate, al 13-lea salariu, retribuirea pentru orele suplimentare realizate peste programul normal de muncă, sporul acordat personalului didactic care a îndrumat practica psihopedagogică și care a asigurat perfecționarea în specialitate a învățătorilor și educatorilor, indemnizația pentru munca nenormată și alte sporuri cu caracter nepermanent pentru care s-au plătit contribuții de asigurare socială.
Procesul de recalculare: Un drum pavat cu birocrație
Recalcularea se va face din oficiu pentru persoanele care au depus la dosarul de pensii adeverințe ce atestă veniturile nepermanente. Însă, cei care nu au depus aceste adeverințe vor trebui să le prezinte. Directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, avertizează că adeverințele trebuie să respecte modelul din anexa 6 a noii legi, adică să prezinte defalcat sporurile nepermanente de care a beneficiat pensionarul în timpul activității.
Un început promițător sau o falsă speranță?
La sediul instituției au fost depuse, de la 1 septembrie, 829 de astfel de adeverințe. Însă, rămâne de văzut dacă acest proces de recalculare va aduce cu adevărat beneficii pensionarilor sau dacă este doar o altă iluzie creată de sistemul de pensii.
Sursa: Oradea În Direct