Lansare de carte: „Greco-Catolici dincolo de Cortina de Fier. Vasile Bărbat în vâltoarea secolului XX”
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, organizează un eveniment cultural de excepție. Joi, 3 aprilie 2025, la ora 17:00, la Muzeul Orașului Oradea, va avea loc lansarea cărții „Greco-Catolici dincolo de Cortina de Fier. Vasile Bărbat în vâltoarea secolului XX”, scrisă de Laura Stanciu.
Cartea reprezintă o monografie dedicată preotului greco-catolic și iezuit Vasile Bărbat, o figură marcantă a diasporei românești din secolul XX. Născut în 1925 și decedat în 1963, Vasile Bărbat a fost un erudit format în instituții de învățământ superior patronate de Sfântul Scaun. Activitatea sa a fost crucială pentru supraviețuirea Bisericii Greco-Catolice în afara granițelor României, după ce aceasta a fost desființată abuziv de regimul comunist în 1948.
O lucrare cu o prefață semnată de Dennis Deletant
Lucrarea beneficiază de o prefață semnată de istoricul Dennis Deletant, un nume de referință în studiul regimurilor totalitare din Europa de Est. Cartea explorează nu doar viața personală și profesională a părintelui Bărbat, ci și contextul istoric tumultuos în care acesta a activat. Prin intermediul acestei monografii, cititorii vor descoperi o perspectivă detaliată asupra luptei pentru identitate religioasă și națională în fața opresiunii comuniste.
Contribuția autoarei Laura Stanciu
Conf. univ. dr. Laura Stanciu, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, este o cercetătoare recunoscută pentru contribuțiile sale în domeniul istoriei Bisericii Greco-Catolice. Autoarea a publicat numeroase monografii, studii și culegeri de documente, consolidându-și reputația de expert în acest domeniu. Printre lucrările sale se numără și coeditarea volumului „Geniul greco-catolic românesc”, alături de Cristian Bădiliță, precum și îngrijirea ediției în limba română a tezei de doctorat a lui Vasile Bărbat.
Invitați de seamă la eveniment
Evenimentul de lansare va fi marcat de prezența unor personalități importante. PS Virgil Bercea, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, vor lua cuvântul pentru a evidenția importanța acestei lucrări în contextul istoriei recente a României.
Intrarea liberă pentru toți participanții
Evenimentul este deschis publicului larg, iar intrarea este gratuită. Aceasta reprezintă o oportunitate unică pentru toți cei interesați de istoria Bisericii Greco-Catolice, de rezistența spirituală în fața regimurilor opresive și de personalitatea complexă a părintelui Vasile Bărbat.
Prin această lansare, organizatorii își propun să aducă în prim-plan o pagină importantă din istoria României, oferind totodată un omagiu celor care au luptat pentru păstrarea credinței și identității naționale în vremuri de restriște.