Un moment istoric în Aula Magna a Universității din Oradea
Într-o atmosferă încărcată de emoție și respect academic, Aula Magna a Universității din Oradea a fost martora unui eveniment de o importanță majoră. Reprezentanți ai conducerii universității, decani, directori de departamente, cadre didactice și studenți au fost prezenți la lansarea digitală a volumului „Istoria învățământului superior din Oradea – din Evul Mediu până în anul 1989”. Un moment cu adevărat inedit a fost aniversarea prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, care a împlinit 80 de ani.
Un volum care adâncește înțelegerea învățământului superior din Oradea
Lucrarea, rezultatul a peste doi ani de muncă laborioasă, a fost descrisă de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș ca fiind o monografie „completă, complexă și comprehensivă” a învățământului superior orădean. Prof. univ. dr. Sanda Filip, prorector al Universității din Oradea și titular al proiectului științific ce a avut ca rezultat această carte de istorie, a subliniat importanța lucrării în înțelegerea evoluției învățământului superior din Oradea.
Un parteneriat pentru tipărirea lucrării
Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a anunțat că, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, volumul va fi tipărit la începutul anului 2025. Lucrarea nu doar pune în evidență instituțiile, numele de dascăli și studenți iluștri, ci și „viața de zi cu zi a acestora”, în contextul politic și geopolitic al epocii.
Un omagiu adus prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin
Prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, care a coordonat capitolul despre Institutul Pedagogic de la Oradea, a vorbit despre contextul istoric și politic în care s-a înființat institutul. În ziua evenimentului, la împlinirea vârstei de 80 de ani, a mărturisit că își dorește să aibă zile până la lansarea volumului următor, cel despre istoria Universității din Oradea de după anul 1989.
Universitatea din Oradea, o poveste de renaștere
„Aceasta este povestea Universității din Oradea, o poveste cu traume, dar, până la urmă, cu final fericit. Universitatea din Oradea este asemeni păsării Phoenix, a renăscut, s-a adaptat, s-a reorganizat și a știut mereu să o ia de la început, în funcție de realitățile sociale cărora a trebuit să le facă față”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.
Un colectiv de autori pentru o istorie academică orădeană
Alături de coordonatorii lucrării, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa și prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, din colectivul de autori au făcut parte și Laura Ardelean, Bodo Edith, Florentina Chirodea, Delia Cora, Cristian Culiciu, Constantin Demeter, Livia Chiurcuța, Traian Ostahie, Radu Romînașu și Mihaela Teacă.
Un omagiu muzical pentru prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin
La finalul evenimentului, întreaga audiență i-a urat, în cor și-n cântec, prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin „La mulți ani!”. Evenimentul a fost întregit de un scurt recital de nai, aparținând artistei de renume internațional conf. univ. dr. Oana Lianu.
Sursa: Oradea În Direct