Salvamontiștii, eroii nevăzuți ai munților
În luna iulie, când sezonul de vară atinge apogeul, munții României sunt invadați de turiști. Însă, în spatele peisajelor pitorești și al traseelor montane, se ascunde o realitate mai puțin plăcută. În această perioadă, aproximativ 500-550 de salvamontiști sunt în alertă, pregătiți să intervină în situații de urgență.
Acțiuni de salvare și prim ajutor
În luna iulie, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în nu mai puțin de 481 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical. În urma acestor intervenții, numeroase vieți au fost salvate. Însă, nu toate poveștile au un final fericit. Din păcate, 15 persoane au decedat pe munte, iar salvamontiștii au avut sarcina grea de a recupera și transporta trupurile neînsuflețite pentru predarea la serviciile IML.
Transportul victimelor
Dintre persoanele accidentate, 113 au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță pentru transport la spital, iar 52 au fost transportate cu ambulanțele Salvamont. În plus, 21 de persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, 13 prin predarea la sol a accidentatului și 8 prin trolierea salvamontiștilor la locul accidentului.
Apeluri de urgență și solicitări de informații
Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone a primit direct 375 de apeluri prin care anunțau accidente montane și 57 apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană. Restul apelurilor de urgență au fost primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. În plus, în cursul lunii iulie s-au primit 1.506 apeluri prin care solicitau informații despre zona montană.
În ciuda eforturilor și devotamentului salvamontiștilor, nu toate poveștile au un final fericit. Însă, fiecare viață salvată este o victorie și un memento al importanței și necesității acestui serviciu în munții României.
Sursa: Oradea În Direct