Ziua Mondială a Siguranței Pacientului: O Inițiativă Globală
În fiecare an, pe 17 septembrie, lumea își îndreaptă atenția către un aspect esențial al îngrijirii sănătății: siguranța pacientului. Această zi a fost stabilită de Adunarea Mondială a Sănătății în 2019, cu scopul de a crește gradul de conștientizare globală asupra importanței implicării active a pacienților și a familiilor acestora în procesul de îngrijire a sănătății. Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi, erorile medicale evitabile și riscurile asociate cu îngrijirea sănătății rămân provocări majore la nivel global.
Organizația Mondială a Sănătății și Siguranța Pacientului
În 2004, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat programul WHO Patient Safety, ca răspuns la o rezoluție a Adunării Mondiale a Sănătății din 2002, care solicita atenție maximă asupra acestei probleme. Programul a avut ca scop coordonarea, diseminarea și accelerarea îmbunătățirii siguranței pacienților la nivel global. În 2019, a fost adoptată o rezoluție privind acțiunea globală pentru siguranța pacienților, care a condus la elaborarea unui Plan de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021-2030. Acest plan, adoptat în 2021, prevede eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătății și îmbunătățirea siguranței pacienților prin acțiuni de politică privind siguranța și calitatea serviciilor de sănătate.
Îmbunătățirea Diagnosticului pentru Siguranța Pacienților
Pentru anul 2024, OMS a stabilit tema „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”, cu sloganul „Get it right, make it safe!”. Aceasta subliniază importanța critică a unui diagnostic corect și în timp util în asigurarea siguranței pacienților și îmbunătățirea rezultatelor sănătății. Un diagnostic corect identifică problema de sănătate a pacientului și este esențial pentru accesul la îngrijirea și tratamentul adecvat.
Sursa: oradeaindirect.ro