Impactul durerilor de spate în România și la nivel mondial
O mare parte din populația adultă a României suferă de o formă sau alta de dureri de spate estimează Dr. Mihai Măgurean, medic primar, ortopedie și traumatologie, doctor în științe medicale. Această afecțiune este principala cauză pentru concediile medicale la nivel mondial. Estimarea medicului Mărginean se bazează pe 20 de ani de experiență în domeniu, perioadă în care a tratat peste 10.000 de pacienți cu diferite afecțiuni ale coloanei vertebrale. Durerea de spate este mai frecventă în intervalul 50-55 de ani și mai ales la femei, conform aceluiași studiu, care relevă că incidența acestei afecțiuni va crește în anii următori.
Statisticile despre durerile de spate în România
La începutul acestui an, opinia publică din România a fost sesizată cu privire la faptul că în 2023 s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate. Dr. Mihai Măgurean subliniază însă că nu există statistici la nivel național cu privire la durata concediilor și detaliile legate de natura acestor dureri de spate și de profilul pacienților. Acest aspect ar trebui abordat cu seriozitate, având în vedere că sute de mii de români care lucrează la birou sunt expuși acestor afecțiuni care pot afecta absentismul la locul de muncă.
Prevalența durerilor de spate la nivel european
Un studiu publicat în British Medical Journal evidențiază că durerile de spate reprezintă o problemă la nivel european, cu o prevalență de 44,6% în medie. Prevalența în unele țări precum Lituania, Slovenia, Germania, Slovacia și România este semnificativ mai mare decât media europeană, arătând amploarea acestei afecțiuni la nivel regional.
Impactul global al durerilor de spate
Conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (WHO) în 2020, peste 600 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diverse forme de dureri de spate. Această afecțiune este principalul motiv de dizabilitate la nivel mondial și necesită cel mai mare număr de persoane care urmează tratamente de recuperare medicală, conform WHO.
Sursa: Oradea Indirect