Incendii devastatoare în Bihor: Pompierii luptă cu flăcările
Într-o singură după-amiază, pe data de 8 august, pompierii militari din Bihor au fost solicitați să intervină în nu mai puțin de șase situații de urgență. Terenuri virane și pajiști au fost cuprinse de flăcări, trei dintre aceste incendii amenințând să se extindă la păduri și la proprietățile cetățenilor. Echipajele de pompieri au acționat cu determinare și profesionalism, reușind să limiteze pagubele și să protejeze bunurile cetățenilor.
Intervenții dificile în condiții de teren greu accesibil
Unul dintre cele mai dificile incendii a avut loc în localitatea Dumbrăvița de Codru, comuna Șoimi, unde vegetația uscată și mărăcinișul de pe un teren greu accesibil au fost cuprinse de flăcări. Pompierii au acționat timp de peste cinci ore pentru a localiza și a lichida incendiul, reușind să salveze o pădure aflată în proximitatea focarelor. În urma acestui eveniment, au ars circa patru hectare de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș.
Incendii repetate și pagube semnificative
În aceeași zi, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un teren viran din localitatea Bucuroaia, comuna Copăcel. Acest eveniment s-a soldat cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de aproximativ 4 hectare, a 25 de pomi fructiferi și a unui gard. În drum spre subunitate, pompierii au observat un alt incendiu, ce cuprinsese circa un hectar de vegetație uscată, de pe un teren situat în Hidișelu de Jos, intervenind rapid pentru stingerea focarelor.
Consecințele utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor
Evenimentele menționate au fost, cel mai probabil, provocate de utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. Arderea vegetației uscate este strict interzisă, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor. Flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Sanțiuni severe pentru cei care încalcă legea
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Sursa: Oradea În Direct