„Săptămâna verde” în Bihor: O inițiativă cu potențial dezastruos?
În anul școlar 2024-2025, 79 de unități de învățământ din Bihor s-au înscris pentru a primi finanțare în vederea implementării activităților din „Săptămâna verde”. Cu un buget alocat de peste 3,1 milioane de lei, această inițiativă pare la prima vedere o oportunitate excelentă pentru educația ecologică a tinerilor. Dar oare este totul atât de roz cum pare?
Programul „Săptămâna verde”: O soluție sau o problemă?
Programul „Săptămâna verde” se desfășoară pe parcursul a cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar, la decizia fiecărei unități de învățământ. În această perioadă, se pot desfășura activități educaționale diverse, de la lecții în natură și dezbateri, până la vizionări de documentare și excursii în parcuri naturale. Însă, în ciuda aparenței sale benefice, acest program poate avea și impacte negative.
Impactul „Săptămânii verzi” asupra educației
În perioada alocată programului „Săptămâna verde”, nu se organizează cursuri. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra procesului educațional, întrucât elevii pierd o săptămână întreagă de învățământ. De asemenea, activitățile se pot realiza în unitatea de învățământ sau în afara acesteia, ceea ce ridică întrebări legate de siguranța elevilor.
Participarea unităților de învățământ din Bihor
În Bihor, pentru perioada septembrie-decembrie 2024, au depus proiecte 9 unități de învățământ, printre care Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea. Pentru perioada ianuarie-mai 2025, alte 70 de unități de învățământ s-au înscris în program. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această inițiativă va avea un impact pozitiv asupra educației ecologice a elevilor sau dacă va duce la o scădere a calității învățământului.
Sursa: Oradea În Direct