Începutul unei noi ere: Parcul de Specializare Inteligentă Aleșd
Într-o mișcare care ar putea schimba fața industriei locale, Consiliul Județean Bihor a dat undă verde pentru începerea lucrărilor la Parcul de Specializare Inteligentă Aleșd. Constructorii au trecut deja de etapa de organizare de șantier și au început lucrările efective. Proiectul, cu o valoare de 13.609.082,34 lei, inclusiv TVA, este unul ambițios, implicând realizarea infrastructurii de suport, care include amenajarea accesului, asigurarea rețelei de drumuri interioare, alimentarea cu apă și energie electrică, realizarea rețelei de distribuție cu gaze naturale și asigurarea iluminatului public. Cu toate acestea, nu putem ignora faptul că astfel de inițiative pot avea și impacte negative, cum ar fi perturbarea mediului local sau creșterea poluării.
Un pas înainte pentru dezvoltarea industrială a Bihorului
Parcul de Specializare Inteligentă Aleșd, situat în partea de vest a orașului, la intrarea în localitate dinspre Lugașu de Jos, se întinde pe o suprafață totală de 86.559 mp, împărțită în 11 parcele. În același timp, lucrările la Parcul Industrial din Marghita și Ștei sunt realizate în proporție de 35%, respectiv 40%. În curând, va fi emis ordinul de începere pentru lucrările la Parcul Industrial din Beiuș. Finanțarea este asigurată în proporție de 60% din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027, și 40% din bugetul local. Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm dacă aceste fonduri sunt utilizate în mod eficient și dacă rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.
Parteneriat pentru dezvoltare
Pentru realizarea acestor investiții, a fost încheiat un parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și primăriile celor patru localități implicate. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pot accesa fonduri europene nerambursabile dacă aleg să concesioneze terenuri în parcurile de specializare inteligentă. În Aleșd suma alocată firmelor este de 3,8 milioane de euro, în Beiuș – 4,3 mil. euro, în Marghita – 4,2 mil. euro, iar în Ștei – 4,3 mil. euro. Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm dacă aceste fonduri vor fi utilizate în mod responsabil și dacă vor aduce beneficiile așteptate pentru comunitate.
Oportunitate de investiție imobiliară
În altă ordine de idei, o casă de vânzare în Sânnicolau Român, cu 3 camere și o suprafață de 150 mp, plus verandă și anexe, oferă o oportunitate de investiție atractivă. Proprietatea include o bucătărie de vară și un teren pentru grădină în suprafață de 15 ari, cu fântână proprie. Există posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz, iar drumul este asfaltat. Zona este foarte liniștită, la o distanță de 30 km de Oradea, iar prețul este de 35.000 euro, negociabil. Cu toate acestea, potențialii cumpărători ar trebui să fie conștienți de posibilele riscuri asociate cu investițiile imobiliare.
Sursa: Oradea În Direct