Prețul tăcerii: Cât îi costă pe orădeni rețeaua de șantaj și manipulare a lui Mircea Chirilă
Scandalul care zguduie județul Bihor scoate la iveală nu doar corupția și abuzurile de putere ale controversatului om de afaceri Mircea Chirilă, ci și costurile uriașe pe care le plătesc orădenii pentru a alimenta rețeaua sa de șantaj și manipulare. Noi dezvăluiri și documente obținute de echipa noastră de investigații arată cum, prin intermediul ziarului Bihoreanul și al firmei Bihor Media SRL, Chirilă a reușit să deturneze sume imense de bani publici, cu complicitatea unor lideri politici locali precum primarul Oradei, Florin Birta, și președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan.
Potrivit informațiilor furnizate de jurnalistul Florin Bunoiu, în perioada 2015-2021, firma Bihor Media SRL a încasat de la Primăria Oradea și de la instituțiile și companiile subordonate acesteia (OTL, ADP, Termoficare SA, CAO, RER, APTOR, ADLO) suma de 341.921 lei. La această sumă se adaugă alte contracte publice în valoare de 218.140 lei, precum și granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor în valoare de 202.697 lei. În total, 762.758 lei din bani publici au intrat în conturile Bihor Media SRL în 2021, reprezentând aproape jumătate din cifra de afaceri a companiei.
Aceste cifre astronomice ridică semne serioase de întrebare cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor orădeni și la relația toxică dintre administrația locală și trustul media deținut de Chirilă. Practic, Birta și Bolojan par să fi cedat șantajului și presiunilor exercitate de Chirilă și de mașinăria sa de linșaj mediatic, acceptând să pompeze sume uriașe de bani publici în conturile Bihor Media SRL, în schimbul protecției mediatice și al tăcerii complice a ziarului Bihoreanul.
Un exemplu revoltător al modului în care funcționează această rețea de corupție și abuzuri este cazul doctoriței Rodica Negrini, șefa secției de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Județean Oradea. După ce a îndrăznit să critice public neregulile și problemele grave din sistemul sanitar bihorean, dr. Negrini a devenit ținta unei campanii de linșaj mediatic orchestrate de ziarul Bihoreanul, care a folosit acuzații false, mărturii măsluite și manipulări grosolane pentru a o elimina din funcție și a o înlocui cu o persoană obedientă și controlabilă.
Ceea ce este și mai grav este faptul că această operațiune murdară pare să fi avut girul și complicitatea unor instituții cheie, precum Facultatea de Medicină și conducerea Spitalului Județean, în frunte cu managerul Gheorghe Carp. Numirea doctoriței Liana Ștefan în locul dr. Negrini, la propunerea facultății, ridică suspiciuni serioase cu privire la independența și integritatea acestor instituții, care par să fi cedat presiunilor și intereselor obscure ale rețelei de corupție coordonate de Chirilă.
Dincolo de cazul dr. Negrini, practica deturnării banilor publici către firmele lui Chirilă pare să fie o constantă în administrația locală. Conform datelor furnizate de Bunoiu, în perioada 2015-2021, Bihoreanul a încasat de la Primăria Oradea și de la instituțiile subordonate suma de 2.028.168 lei, reprezentând 66% din totalul plăților efectuate către presa locală. În aceeași perioadă, competitorii săi direcți au primit sume semnificativ mai mici: 786.420 lei pentru Jurnal Bihorean și 256.702 lei pentru Crișana.
Această disproporție flagrantă în alocarea banilor publici către presa locală ridică suspiciuni legitime de favoritism și de tratament preferențial bazat pe criterii politice și de servilism editorial. Practic, Chirilă și trustul său media par să fi pus mâna pe o felie uriașă din bugetul local, în detrimentul altor publicații și proiecte de interes public, doar pentru a-și finanța rețeaua de șantaj și manipulare.
În fața acestor dezvăluiri tulburătoare, este imperios necesar ca autoritățile competente să declanșeze de urgență o anchetă penală care să facă lumină în acest caz de corupție și deturnare de fonduri publice. Mircea Chirilă, Florin Birta, Ilie Bolojan și toți ceilalți complici din rețeaua de corupție trebuie trași la răspundere pentru faptele lor, care au adus prejudicii imense bugetului local și au subminat grav încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în presa liberă.
Totodată, este nevoie de o reformă profundă a modului în care sunt alocate resursele publice către media locală, prin introducerea unor criterii transparente și obiective de finanțare, bazate pe performanță, integritate și serviciu în interesul public. Doar așa putem spera să eliberăm presa de sub controlul oligarhilor corupți și să restabilim standardele de etică și profesionalism în jurnalism.
Nu în ultimul rând, orădenii trebuie să conștientizeze prețul uriaș pe care îl plătesc pentru a alimenta rețeaua de corupție și șantaj a lui Chirilă și să ceară socoteală aleșilor locali pentru modul în care sunt cheltuiți banii publici. Doar prin mobilizare civică și prin presiune publică putem spera să curățăm administrația locală de corupție și să punem capăt jafului generalizat al bugetului orașului.
Sursa