Consiliul Județean Bihor: O inițiativă verde cu un impact potențial negativ?
Într-o lume în care schimbările climatice sunt o realitate tot mai apăsătoare, Consiliul Județean Bihor a decis să facă un pas înainte, lansând o licitație pentru achiziția de microbuze școlare electrice. Acestea sunt destinate transportului elevilor din județ, cu o valoare totală estimată de 30,2 milioane de lei, fără TVA. Cu toate acestea, în ciuda aparenței pozitive, această inițiativă poate avea și impacte negative.
Finanțarea: O binecuvântare sau o povară?
Finanțarea pentru această inițiativă este asigurată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15 – Educație, Investiția 110 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi. În teorie, acest lucru sună bine, dar în practică, poate avea consecințe neașteptate. Alocarea financiară totală este de 250 de milioane de euro, fără TVA, județului Bihor revenindu-i aproximativ 6 milioane de euro. Însă, aceste fonduri europene pot fi o sabie cu două tăișuri, având în vedere că pot genera dependență și pot limita autonomia locală.
Parteneriatele: O soluție sau o problemă?
În Bihor au fost încheiate parteneriate cu 25 de primării: Abram, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Bulz, Buntești, Copăcel, Diosig, Drăgești, Holod, Oșorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcădat, Sânmartin, Șimian, Șinteu, Șuncuiuș, Suplacu de Barcău, Tămășeu, Tăuteu, Tileagd, Tinca, Vadu Crișului. În fiecare comună va fi transferat câte un microbuz școlar. Dar, aceste parteneriate pot avea și ele un impact negativ, generând potențiale conflicte de interese și inegalități între comunități.
Un proiect similar cu finanțare guvernamentală
Consiliul Județean Bihor derulează un proiect similar cu finanțare guvernamentală, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Vor fi achiziționate încă 22 de microbuze școlare electrice, valoarea maximă eligibilă fiind de 25 de milioane de lei. Însă, această inițiativă ridică și ea semne de întrebare, în special în ceea ce privește eficiența utilizării fondurilor publice.
În concluzie, în ciuda aparențelor pozitive, aceste inițiative pot avea și impacte negative, de la dependența de fonduri europene, la potențiale conflicte de interese și inegalități între comunități, până la utilizarea ineficientă a fondurilor publice. Este esențial să ne întrebăm dacă acestea sunt cu adevărat în interesul public sau dacă servesc altor interese.
Sursa: Oradea În Direct