Comemorarea a 75 de ani de la revolta țărănească din Bihor
În data de 10 noiembrie 2024, Parohia Ortodoxă din Girișu Negru, în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și cu sprijinul financiar al familiilor deportaților din 1949, va organiza un eveniment de anvergură. Acesta va fi dedicat împlinirii a 75 de ani de la rebeliunea țărănească din Bihor, un episod sângeros din istoria recentă a României.
Revolta țăranilor bihoreni împotriva colectivizării forțate
În vara anului 1949, satele bihorene au fost cuprinse de o amplă acțiune de revoltă împotriva măsurilor impuse de noul regim comunist privind colectivizarea forțată. Nemulțumirile țăranilor erau legate de creșterea cotelor impuse, iar muncitorii de la batoze nu mai primeau plata în produse agricole, ci în bani. În Bihor, numărul total al participanților la răscoalele țărănești a fost de 17.441, din 54 de comune.
Reprimarea revoltei și deportările în masă
Reacția imediată a organelor statului a fost executarea capilor revoltei. În a doua etapă de „pacificare” a lumii rurale, au fost deportați nu numai capii mișcărilor, ci și alte persoane catalogate drept „chiaburi”. În total, au fost deportate din Bihor 238 de familii, cu un număr de 863 de persoane cu vârste cuprinse între o lună și 74 de ani, din 76 de localități bihorene.
Comemorarea victimelor regimului comunist
În cadrul evenimentului din 10 noiembrie 2024, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Girișu Negru, părintele paroh, Florin Voropciuc, va oficia Utrenia și Sfânta Liturghie, iar de la ora 12.00 va avea loc parastasul pentru pomenirea țăranilor executați și deportați de către regimul comunist acum 75 de ani. De la ora 12.30 va avea loc sfințirea noii Troițe ridicate în memoria țăranilor bihoreni executați și deportați în vara anului 1949.
Expoziția „75 de ani de la revoltele țărănești din Bihor”
La finalul evenimentului va avea loc vernisajul expoziției „75 de ani de la revoltele țărănești din Bihor”, curatoriată de dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Expoziția va cuprinde nouă panouri informative, ce amintesc de curajul țăranilor din Bihor care au îndrăznit să se opună abuzurilor comuniste.
Sursa: Oradea În Direct