Competiția pentru neutralitate climatică: 16 orașe românești în cursă
În cadrul proiectului M100, 16 orașe din România au decis să își asume provocarea de a deveni neutre din punct de vedere climatic. Acestea sunt Alba Iulia, Bistriţa, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Târgovişte și Târgu Mureş. Aceste orașe, care reprezintă șapte dintre regiunile de dezvoltare ale României, vor fi evaluate de un juriu internațional, iar doar zece dintre ele vor fi selectate pentru a continua în competiție.
Platforma M100: coordonarea eforturilor pentru neutralitate climatică
Platforma națională M100 coordonează eforturile României pentru a atinge ținte de neutralitate climatică, într-o misiune care reflectă obiectivele Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”. Cu sprijinul partenerilor din Norvegia și Islanda, cele 10 orașe selectate vor beneficia de informații, activități de dezvoltare a capacității și documentație pentru elaborarea planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiții și a altor documente relevante.
Impactul asupra mediului și comunităților durabile
Participarea la acest program le va oferi orașelor oportunitatea de a genera schimbări pozitive și pe termen lung, de a-și îmbunătăți impactul asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2035 și de a-și construi comunități durabile și implicate. Cu toate acestea, această inițiativă nu este lipsită de provocări și potențiale impacte negative, întrucât tranziția către neutralitatea climatică poate avea consecințe semnificative asupra economiei locale și a vieții cotidiene a cetățenilor.
Anunțul oficial al orașelor selectate
Cele zece orașe selectate din România vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului „Climate Neutrality Forum M100” care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, în București, la Mina Museum. Acest eveniment va reprezenta un moment crucial în eforturile României de a se alinia la obiectivele climatice europene și globale.
Inițiativa „Towards Climate-Neutral and Smart Cities”
Proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building” are ca obiectiv general sprijinirea orașelor, în special a celor din regiunile mai puțin dezvoltate și a orașelor mici și mijlocii, în planificarea tranziției către neutralitatea climatică. Proiectul este finanțat din granturi SEE și Norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research.
Sursa: Oradea În Direct