Restaurarea Bisericii de lemn din Hinchiriș: O inițiativă de salvare a patrimoniului istoric
Într-o lume în care modernitatea și tehnologia par să domine, există încă locuri unde tradiția și istoria sunt păstrate cu sfințenie. Un astfel de loc este Biserica de lemn din Hinchiriș, un monument istoric ce datează din secolul 18 sau chiar mai devreme, situat în comuna Lazuri de Beiuș, județul Bihor. Recent, acest lăcaș de cult a fost restaurat cu ajutorul unor echipe de voluntari și meșteri locali, în cadrul proiectului „Ambulanța pentru Monumente Bihor”, inițiat de Asociația Laborator Zero Pozitiv.
Un efort colectiv pentru conservarea istoriei
Restaurarea a implicat o serie de lucrări complexe, de la îndepărtarea țiglei vechi și înlocuirea acesteia cu șindrilă nouă, la consolidarea structurilor de lemn afectate și restaurarea crucii de deasupra altarului. Proiectul a fost coordonat de arhitecții Adrian Pescaru și Greta Zsak, cu sprijinul voluntarilor și meșterilor. În acest demers s-a implicat și un meșter englez pasionat de tehnicile de șindrilă din Europa. Comunitatea locală din Hinchiriș a jucat, de asemenea, un rol esențial, asigurând cazarea și mesele pentru echipele de lucru.
Sprijinul autorităților locale și internaționale
Consiliul Județean Bihor a recunoscut importanța acestui proiect și a alocat un sprijin financiar de 225 de mii de lei pentru restaurarea bisericilor de lemn din Hinchiriș și din satul Margine, comuna Abram. De asemenea, „Ambulanța pentru monumente” este un proiect sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Această inițiativă are ca scop salvarea și protejarea monumentelor istorice valoroase din România, iar salvarea bisericilor de lemn este unul dintre proiectele care se regăsesc în Strategia Integrată de dezvoltare durabilă a județului Bihor 2021 – 2027, aprobată de Consiliul Județean Bihor.
Un pas înainte pentru conservarea patrimoniului cultural
Restaurarea Bisericii de lemn din Hinchiriș reprezintă nu doar o victorie pentru comunitatea locală, ci și un exemplu de bună practică pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric. Într-o lume în continuă schimbare, astfel de inițiative ne reamintesc de importanța păstrării și valorificării moștenirii noastre culturale.
Sursa: Oradea În Direct