Complexitatea operațiunilor desfășurate de pompierii militari
Într-o lume în continuă schimbare, pompierii militari se confruntă cu o gamă tot mai diversă de provocări. Nu mai este vorba doar de stingerea incendiilor, ci și de salvarea persoanelor de la înălțime, de la înec, de sub dărâmături și din alte situații critice. Ei intervin pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere și pentru acordarea primului ajutor calificat, salvează animale, asanează teritoriul de muniția rămasă neexplodată și intervin la inundații, înzăpeziri, secetă, vijelii etc. Ei sunt cei care previn, limitează și înlătură efectele fenomenelor meteorologice periculoase, intervin la accidente tehnologice, radiologice, biologice și la alte calamități antropice sau naturale.
Activitatea pompierilor în județul Bihor
În primele opt luni ale anului, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) s-au produs 12.231 de evenimente ce au necesitat intervenția operativă a subunităților de pompieri și a serviciilor voluntare și private. În medie, au fost 50 de intervenții pe zi, din care 3.979 au fost altele decât urgențe medicale. Pompierii militari bihoreni au acționat pentru salvarea a 253 de persoane aflate în diferite situații de urgență în propriile locuințe și pentru stingerea a 763 de incendii și incendii de vegetație uscată.
Impactul incendiilor și intervențiile SMURD
Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la aproximativ 85 milioane lei, iar cea a bunurilor distruse, la aproximativ 13 milioane lei. În urma incendiilor au fost înregistrate 7 persoane decedate, 13 persoane rănite și 19 persoane salvate/evacuate. În intervalul analizat, din cele 8.252 de intervenții ale SMURD, cele mai multe au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgență – 6299, 910 la accidente rutiere, 327 pentru asistența persoanelor, 676 misiuni în sprijin și alte intervenții.
Alte misiuni și exerciții desfășurate de pompieri
Structurile operative ale inspectoratului au desfășurat și alte misiuni din categoria altor situații de urgență: 87 de misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, 30 de intervenții la inundații, 59 de misiuni diverse în sprijinul comunității și 29 de misiuni de asanare și distrugere a muniției rămase neexplodată din timpul celor două conflagrații mondiale. La nivelul subunităților de intervenție s-au desfășurat 134 exerciții cu forțe în teren, respectiv 1.490 de activități de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.
Controale, instruiri și exerciții desfășurate de Inspecția de Prevenire
În primele opt luni ale acestui an, personalul Inspecției de Prevenire a desfășurat un număr de 1364 de controale, efectele acestora fiind concretizate în reducerea semnificativă a factorilor de risc și creșterea nivelului de protecție a obiectivelor sursă de risc, precum și în îmbunătățirea modului de comportare a cetățenilor în diferite situații. Au fost organizate și desfășurate 1.910 instruiri cu personalul cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență și 1.271 exerciții de alarmare și evacuare în cazul declanșării diferitelor tipuri de riscuri.
Sursa: Oradea În Direct