Progres în construcția inelului rutier metropolitan
În ciuda obstacolelor și a criticilor, constructorii au început așternerea primului strat de asfalt pe tronsonul de 3 kilometri dintre localitățile Oșorhei și Cheriu. Acesta este doar un segment din lotul 2 al inelului rutier metropolitan, un proiect ambițios care se întinde pe o lungime de 8 km, cuprins între Oșorhei și Băile Felix. Cu toate că proiectul este departe de a fi finalizat, stadiul lucrărilor a atins deja pragul de 50%.
Lucrări în desfășurare pe întregul lot
Lucrările se desfășoară pe toată lungimea lotului 2. În anumite zone, constructorii aștern stratul de balast stabilizat, în timp ce în alte părți se efectuează săpături. În zona pădurii de la Betfia, eforturile se concentrează pe umplerea terenului. În ciuda acestor progrese, nu totul este roz. Într-adevăr, până săptămâna viitoare se va finaliza turnarea primului strat de asfalt care leagă centura Oșorhei de sensul giratoriu din Cheriu, dar există și probleme.
Deschiderea tronsonului pentru circulație
Conform președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, după finalizarea asfaltărilor și marcajelor provizorii, din 14 noiembrie se va deschide circulația pe acest tronson pentru locuitorii din Cheriu. Cu toate acestea, nu se va turna stratul de uzură pe acest tronson, având în vedere că se execută lucrări în zona pădurii din Betfia, acesta urmând a fi așternut în primăvara anului viitor.
Detalii despre contract și finanțare
Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, iar valoarea contractului este de 81.688.374,45 lei, fără TVA. În ceea ce privește lotul 1, cuprins între Nojorid și Băile Felix, în lungime de 9 km, stadiul de execuție a ajuns la 90%. Lucrările pe lotul 1 sunt executate de asocierea formată din firmele S.C. ASFAMIXT S.R.L (lider), S.C. OPR ASFALT S.R.L. și S.C. DACIA FABER S.R.L., valoarea contractului fiind de 70.143.942,59 lei, fără TVA.
Conexiuni cu drumurile naționale și centurile metropolitane
Inelul metropolitan va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin. Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid. Finanțarea proiectului de infrastructură este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea.
Sursa: Oradea În Direct