Vinerea Mare: obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor
Vinerea Mare este ziua în care Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru mântuirea neamului omenesc. Pentru creștini, este zi de doliu, petrecută în rugăciune. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, alături de Joia Mare și Sâmbăta Mare.
În Vinerea Mare are loc post negru, iar seara, la denie, se cântă Prohodul Domnului și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, simbolizând trupul Mântuitorului. După procesiune, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, reprezentând punerea Domnului în mormânt.
Conform tradițiilor, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Se consideră că cei care se scufundă de trei ori în apă rece în această zi vor fi sănătoși tot anul. Este important de evitat lucrările agricole în această zi, fiindcă tot ceea ce se seamănă nu va rodește. Vinerea Mare mai este cunoscută și ca Vinerea Seacă, deoarece niciun semănat nu va da roade. De asemenea, în această zi nu se sacrifică păsări sau animale.
Sursa: Oradea Indirect