Scădere semnificativă a accidentelor de muncă în 2024
În primul trimestru al anului 2024, statisticile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au înregistrat un număr de 1.061 de accidente de muncă, cu 22,7% mai puține decât în aceeași perioadă a anului 2023. Din acestea, 12 s-au soldat cu pierderea vieții, în scădere cu 65,7% față de primele trei luni din 2023. Cu toate acestea, aceste cifre nu ar trebui să ne lase într-o stare de complacență. Fiecare accident este unul prea mult, iar fiecare viață pierdută este o tragedie.
Sectoarele cu cele mai multe accidente de muncă
Statisticile indică faptul că cele mai multe accidente de muncă s-au înregistrat în sectoarele de activitate nedeclarată, cu 80 de accidentați, reprezentând 10,7% din totalul accidentaților din economia națională. Alte sectoare cu un număr mare de accidente de muncă includ comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor, cu 78 de accidentați, industria alimentară cu 44 de accidentați, construcțiile de clădiri cu 49 de accidentați și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor cu 41 de accidentați.
Accidente mortale de muncă
În ceea ce privește accidentele mortale de muncă, cele mai multe au fost înregistrate în sectoarele de silvicultură și exploatare forestieră, prelucrare lemn, fabricare produse din lemn și plută, cu excepția mobilei și comerț cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, fiecare cu câte două accidente mortale de muncă.
Accidentele de muncă pe regiuni și grupe de vârstă
Un număr mare de accidentați în muncă s-a înregistrat în București, cu 219 accidentați, reprezentând 20,6% din totalul accidentaților pe țară. Alte județe cu un număr mare de accidentați sunt Brașov, Constanța, Bihor și Argeș. În ceea ce privește vârsta persoanelor accidentate, cele mai multe accidente s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani, reprezentând 31,0% din total, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, cu o pondere de 25,5% din totalul persoanelor accidentate pe primele 3 luni ale anului 2024.
Vechimea la locul de muncă și accidentele de muncă
În ceea ce privește vechimea la locul de muncă, 720 de lucrători, adică 67,8% din totalul accidentaților, sunt persoane cu vechime de până la 5 ani. Dintre aceștia, 418 de lucrători accidentați, adică 39,4%, au vechime la locul de muncă sub 1 an. Cei din grupa de vechime 5-10 ani reprezintă 15,8% din totalul accidentaților.
Sursa: Oradea În Direct