SMURD Bihor: Trei decenii de salvare a vieților
În urmă cu 31 de ani, pe 12 octombrie, a luat naștere Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) al județului Bihor, un serviciu vital pentru comunitatea locală. Înființat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” (ISU Bihor), SMURD Bihor a devenit un pilon de nădejde pentru bihoreni, desfășurând anual mii de misiuni pentru salvarea și protejarea vieților.
De la începuturi modeste la un serviciu de urgență de top
SMURD Bihor a fost creat în 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea. Bihorul a fost al doilea județ din țară în care a fost înființat acest tip de serviciu dedicat salvării de vieți omenești. În ciuda începuturilor modeste, cu o singură ambulanță primită din donație, SMURD Bihor a evoluat într-un serviciu de urgență de top, cu peste 30 de mijloace de intervenție, inclusiv ambulanțe de terapie intensivă mobilă, autospeciale de transport personal și victime multiple, și autospeciale de descarcerare.
Extinderea serviciilor pentru a răspunde nevoilor comunității
Pentru a răspunde cât mai eficient solicitărilor cetățenilor, în perioada 2008-2010, au fost operaționalizate zece echipaje de prim ajutor calificat în cadrul subunităților ISU Bihor. Astfel, cele 11 echipaje ale SMURD Bihor acționează în toate localitățile din raioanele de intervenție ale Detașamentelor de Pompieri din Oradea, Marghita, Salonta, Ștei, Beiuș, Aleșd și alte localități.
Un angajament continuu pentru formare și educație
În plus față de misiunile de salvare, SMURD Bihor este dedicat și formării viitoarelor generații. În acest sens, pompierii militari paramedici, alături de medici rezidenți, asistenți medicali și voluntari, desfășoară activități de pregătire în acordarea primului ajutor pentru peste 540 de liceeni din Oradea, Aleșd, Beiuș, Budoi, Marghita, Salonta, Ștei, Șuncuiuș și Valea lui Mihai. În plus, cu ocazia împlinirii a 31 de ani de activitate, SMURD Bihor va organiza Concursul Go4Life, la care vor participa 36 de școli din județ.
În ciuda realizărilor impresionante, SMURD Bihor nu uită că misiunea sa principală este aceea de a salva vieți. În acest sens, serviciul continuă să se dezvolte și să se adapteze pentru a răspunde cât mai bine nevoilor comunității pe care o servește.
Sursa: Oradea În Direct