Ziua Mondială a Numărului Pi
Iniţiată în Statele Unite pentru a promova matematica în rândul copiilor, Ziua Mondială a Numărului Pi s-a transformat într-un veritabil „Crăciun al tocilarilor”, cum e numită de The Guardian. Este sărbătorită în lumea întreagă de copii şi de adulţi, prin concursuri inedite, dar şi prin degustări de plăcinte, cuvântul „pie”, plăcintă în limba engleză, având o pronunţie similară cu cea a numărului Pi.
Numărul pi
Numărul pi, adesea scris π, este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc, într-un spaţiu euclidian. Simbolul π a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones, în 1706, şi derivă din abrevierea cuvântului „perimetru”. Valoarea lui Pi este aproximativ 3,14159, în notaţia zecimală obişnuită. De-a lungul timpului, matematicienii au încercat să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi și de la Arhimede, care a descoperit primele două zecimale, în secolul III î.e.n., Pi are în prezent 13,3 trilioane de zecimale cunoscute.
Pi a devenit un simbol cultural, o metaforă pentru misterele matematicii și a inspirat propriul său gen literar. Constanta Pi este şi sursă de inspiraţie pentru competiţii, în cadrul cărora participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului şi s-au stabilit şi recorduri.
Japonezul Akira Haraguchi a devenit o legendă între maeştrii memorării, după ce a recitat în public 111.700 de zecimale ale lui Pi, într-un timp de 16 ore şi 30 de minute.