Ziua mondială a libertăţii presei în 2024
În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial, anunţă site-ul ONU. Conştientizarea tuturor aspectelor legate de criza globală de mediu şi a consecinţelor acesteia este esenţială pentru a construi societăţi democratice. Munca jurnalistică este indispensabilă în acest scop, punctează www.un.org.
Importanța Ziua mondială a libertății presei
Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993, la recomandarea Conferinței Generale a UNESCO. De atunci, ziua de 3 mai, aniversarea Declarației de la Windhoek, este sărbătorită la nivel mondial ca Ziua mondială a libertății presei. După 30 de ani, legătura istorică trasată între libertatea de a căuta, împărtăși și primi informații și binele public rămâne la fel de relevantă precum era la momentul semnării acesteia.
Premiul UNESCO/Guillermo Cano pentru libertatea presei
Creat în 1997, premiul anual pentru libertatea presei UNESCO/Guillermo Cano onorează o persoană, organizație sau instituție care a adus o contribuție remarcabilă la apărarea și/sau promovarea libertății presei oriunde în lume și mai ales atunci când acest lucru s-a înfăptuit în fața pericolului. Premiul a fost înființat la inițiativa Comitetului Executiv al UNESCO și este conferit oficial de UNESCO, cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei.
Laureatele Premiului Mondial pentru Libertatea Presei în 2023
În 2023, jurnalistele iraniene aflate în închisoare Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi și Narges Mohammadi au fost desemnate laureatele Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO/Guillermo Cano, la recomandarea unui juriu internațional format din profesioniști media. Ceremonia de premiere a avut loc pe 2 mai la New York, în cadrul evenimentelor care au marcat cea de-a 30-a aniversare a Zilei mondiale a libertății presei.