Substanțe psihoactive la volan: O problemă în creștere în Bihor
Într-o perioadă în care siguranța rutieră este o preocupare majoră, incidentele legate de consumul de substanțe psihoactive în timpul condusului par să fie în creștere în județul Bihor. Într-un interval de doar 24 de ore, patru șoferi au fost depistați în trafic cu suspiciunea că ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv.
Incidente separate, aceeași problemă
În noaptea de 12 spre 13 iulie, pe strada Trandafirilor din localitatea Haieu, polițiștii Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene au oprit un bărbat de 34 de ani, din Oradea, cu suspiciunea că ar fi consumat substanțe psihoactive. În aceeași zi, dar mai devreme, la ora 21.15, pe strada Republicii din Marghita, un tânăr de 22 de ani a fost depistat în aceeași situație.
Șoferi tineri, decizii periculoase
În dimineața zilei de 13 iulie, pe drumul județean 709/A, în localitatea Belfir, un alt tânăr de 19 ani a fost oprit în trafic cu aceeași suspiciune. În aceeași zi, la ora 23.15, pe drumul comunal 59, în localitatea Băile 1 Mai, un tânăr de 24 de ani a fost depistat în trafic, existând suspiciunea că ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv.
Testarea preliminară și urmărirea penală
În urma testării preliminare a acestora, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Persoanele au fost conduse la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii consumului unor substanțe interzise. În fiecare dintre cazuri, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se afla sub influența unor substanțe psihoactive, sub supravegherea unui procuror.
Prezumția de nevinovăție
Este important de menționat că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. Cu toate acestea, aceste incidente subliniază o problemă în creștere care necesită o abordare serioasă și măsuri preventive eficiente.
Sursa: Oradea În Direct