Sfântul Andrei, Ocrotitorul României
Într-o zi de 30 noiembrie, românii își îndreaptă gândurile și rugăciunile către Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul lor. Este o zi în care se împletesc credința, tradiția și respectul pentru un apostol care a lăsat o amprentă profundă în istoria și spiritualitatea poporului român.
Primul dintre apostoli
Sfântul Andrei, cunoscut și sub numele de „Cel dintâi chemat”, a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Acesta a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, fiind astfel considerat cel care a creștinat poporul român. Nu este de mirare că sute de mii de români îi poartă numele cu mândrie și respect.
Drumul Sfântului Andrei
Conform tradiției Bisericii, sorții au decis ca Sfântul Apostol Andrei să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția (Dobrogea) și până în Crimeea. În aceste locuri, el a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu, lăsând în urma sa o moștenire spirituală de neprețuit.
Peștera Sfântului Apostol Andrei
Tradiția și folclorul românesc amintesc despre prezența Sfântului Apostol Andrei în părțile Dobrogei, unde apostolul și însoțitorii săi și-au găsit loc de odihnă într-o peșteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfințit acest așezământ cu numele de „Peștera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent, pe acest loc sacru a fost ridicat un complex monahal, Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei, un simbol al credinței și devoțiunii românilor.
Ocrotitorul României
În anul 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, un titlu care subliniază importanța sa în istoria și spiritualitatea poporului român. În fiecare an, pe 30 noiembrie, peste 900.000 de români își sărbătoresc onomastica, un moment de bucurie și recunoștință. La mulți ani tuturor celor care îl poartă în nume pe Sfântul Apostol Andrei!
Sursa: Oradea În Direct