Ziua Mondială a Educației: O Celebrare cu Implicații Profunde
În fiecare an, la 5 octombrie, ne aducem aminte de importanța vitală a educației în societatea noastră. Această zi, marcată începând cu anul 1994, reprezintă un moment de reflecție asupra rolului crucial pe care îl joacă educația în transformarea vieților și în construirea unei lumi mai bune. În centrul acestei misiuni se află UNESCO, organizația care se străduiește să construiască pacea, să eradicheze sărăcia și să stimuleze dezvoltarea durabilă prin intermediul educației.
Un Tribut Adus Profesorilor
Ziua Mondială a Educației a fost desemnată de UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor”. Această recomandare, împreună cu cea „privind învățământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la nivel global. În 1994, federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.
Premiul Hamdan: Recunoașterea Excelenței în Educație
În 2008, a fost instituit Premiul Hamdan, o distincție menită să recompenseze performanțele profesorilor. Acest premiu, acordat din doi în doi ani, constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împarte între trei laureați ale căror proiecte își propun să îmbunătățească performanțele și eficiența profesorilor. Numele distincției vine de la susținătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, fost viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.
Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă
În 2016, la împlinirea a 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, Ziua mondială a educației s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă adoptată de Organizația Națiunilor Unite. Această agendă garantează o educație de calitate și subliniază necesitatea creșterii substanțiale a numărului de cadre didactice calificate și a motivării acestora. Se estimează că până în 2030 ar fi necesară suplimentarea cu 3,2 milioane de cadre didactice pentru a asigura învățământul primar universal și cu 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învățământului secundar general.
Educația în Timpul Pandemiei
Ziua mondială a educației a fost marcată în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul „Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”. În aceste vremuri dificile, contribuția cadrelor didactice a fost esențială pentru a oferi învățare la distanță, pentru a sprijini populațiile vulnerabile, pentru a redeschide școlile și pentru a se asigura că lacunele în materie de învățare au fost atenuate.
Ziua Mondială a Educației în România
În România, Ziua mondială a educației este marcată distinct de Ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 și a fost introdusă în structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate de ministrul de atunci al Educației Naționale, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu și Marius Nistor.
Sursa: Oradea În Direct