Oradea își îndreaptă atenția spre ecologie: insulele ecologice digitalizate
Într-o lume în care mediul înconjurător este tot mai amenințat, Oradea își asumă responsabilitatea și își îndreaptă atenția spre ecologie. În cadrul unei întâlniri recente cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, Primăria Oradea a prezentat modul de funcționare a insulelor ecologice digitalizate, o inițiativă care promite să aducă numeroase beneficii, dar care nu este lipsită de provocări.
Avantajele și provocările insulelor ecologice
Insulele ecologice digitalizate aduc cu sine o serie de avantaje semnificative. Acestea includ implementarea principiului „plătești pentru cât arunci” pentru zona de blocuri, conștientizarea populației asupra importanței colectării selective, reducerea mirosurilor neplăcute și stoparea accesului altor persoane în afară de locuitorii arondați. În plus, acestea contribuie la reducerea contaminării deșeurilor reciclabile. Cu toate acestea, implementarea acestor insule ecologice digitalizate nu este fără provocări, inclusiv disconfortul temporar cauzat de amplasarea acestora.
Detalii tehnice despre insulele ecologice digitalizate
Oradea va avea 375 de insule ecologice digitalizate, care vor înlocui treptat incintele metalice existente. Fiecare eco-insulă este compusă din 5 module închise pentru fracțiile: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodegradabil și rezidual. Fiecare modul este prevăzut cu un container de 1100 de litri. Criteriul stabilit pentru montarea unei insule ecologice digitalizate a fost ca aceasta să deservească minim 200 de locatari.
Funcționarea eco-insulelor
Accesul la insulele ecologice digitalizate se va face cu un card, pe care îl va primi fiecare locuință. Colectarea va fi făcută pe 5 fracții: sticlă, plastic, hârtie, biodegradabil și deșeuri reziduale. Locatarii vor putea folosi și telefonul în locul cardului, prin instalarea unei aplicații. Fiecare modul este prevăzut atât cu un senzor de umplere, cât și cu un senzor de aruncare. Senzorul de umplere va fi setat în funcție de necesitățile fiecărei eco-insule, iar setările standard prevăd ca la 75% umplere, operatorii de salubritate să fie notificați prin platformă.
Reglementări și scuze
Legislația prevede ca toate aceste module să fie închise, astfel încât persoanele neautorizate sau animalele să nu poată avea acces. Municipalitatea își cere scuze pentru disconfortul creat cu ocazia amplasării insulelor ecologice digitalizate și mulțumește cetățenilor din zonele afectate pentru înțelegere.
Sursa: Oradea În Direct