Workshop-ul studențesc „Creșterea eficienței energetice la consumatori industriali și casnici” – o inițiativă cu impact discutabil
În perioada 10-12 octombrie 2024, Băile Felix și Oradea au fost gazdele celei de-a IX-a ediții a workshop-ului studențesc cu un titlu pompos: “Creșterea eficienței energetice la consumatori industriali și casnici”. Organizatorii acestui eveniment au fost Centrul de Creație Științifică și Inovare al Studenților Energeticieni Orădeni (CCSISEO) și Departamentul de Inginerie Energetică al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial (FIEMI) de la Universitatea din Oradea, în colaborare cu diverse entități locale și naționale.
Un eveniment cu o coordonare discutabilă
Coordonarea acestui eveniment a fost asigurată de conf. univ. dr. ing. ec. Dzițac Simona, director al CCSISEO și președinta Asociației Clusterul de Cercetări Științifice, Inovare și Studii Europene din Oradea (ACCSISEO). În ciuda acestui fapt, nu putem ignora întrebarea dacă această inițiativă a fost cu adevărat eficientă și dacă a adus beneficii concrete participanților și societății în ansamblu.
Finanțare generoasă pentru un rezultat incert
Finanțarea a fost asigurată de Ministerul Educației, Universitatea din Oradea, Asociația CCSISEO, Cercetare Dezvoltare Agora SRL, precum și de alte firme partenere din domeniu. În ciuda acestui fapt, rămâne de văzut dacă aceste fonduri au fost utilizate în mod eficient și dacă au contribuit la atingerea obiectivelor propuse.
Invitați de onoare sau figuri decorative?
Workshop-ul studențesc a avut ca invitați de onoare pe d-na prof. univ. dr. ing. habil. Valentina Bălaș de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad/președinta Asociației Generale a Inginerilor din România – Filiala Arad, d-na dr. Bogdana Stanojevic de la Universitatea din Belgrad, Serbia, alături de alți cercetători și cadre didactice din țară și străinătate. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă prezența acestor personalități a adus un plus de valoare evenimentului sau dacă a fost doar o strategie de marketing.
Participare largă, dar cu ce rezultate?
La workshop au participat cadre didactice şi studenţi de la numeroase universități din țară și străinătate, precum şi cadre didactice şi elevi de la diverse instituții de învățământ preuniversitar. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această participare largă a avut un impact real asupra eficienței energetice la consumatori industriali și casnici.
Un succes real sau doar aparențe?
Workshop-ul s-a dovedit a fi un real succes, captând interesul participanților pentru fiecare moment al evenimentului, care a abordat o temă de mare actualitate. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă acest „succes” se va traduce în acțiuni concrete și măsuri eficiente de creștere a eficienței energetice la consumatori industriali și casnici.
Sursa: Oradea În Direct