Oradea Summer Film: O experiență cinematografică sub cerul liber
În luna august, Oradea se transformă într-un cinematograf sub cerul liber, găzduind cea de-a V-a ediție a Oradea Summer Film. În perioada 14-18 august 2024, Parcul Cetății Oradea va fi locul unde cinefilii vor putea urmări proiecții de filme de lungmetraj prezentate la festivalurile de film de la Cannes, Berlin și Locarno, dar și scurtmetraje realizate de tineri cineaști români.
Explorarea granițelor dintre ficțiune și non-ficțiune
Filmele de lungmetraj din programul Oradea Summer Film 2024 explorează diverse tematici, dar ceea ce le leagă este demersul de explorare a unor teritorii cinematografice aflate la granițele dintre ficțiune și non-ficțiune. Filmele provin din teritorii precum Tunisia, Iran, Ucraina și România, în co-producție cu țări precum Franța, Arabia Saudită, Germania și Statele Unite ale Americii.
Deschiderea evenimentului cu „Patru fiice”
Filmul care va deschide evenimentul, în data de 14 august, este “Patru fiice”, regizat de Kaouther Ben Hania. Acest film impresionant ridică vălul de peste poveștile de viață ale Olfei, o femeie din Tunis, și ale fiicelor ei, creând o experiență cinematografică unică despre speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale și feminitate.
Recuperarea filmelor importante din istoria cinematografiei
Oradea Summer Film continuă demersul de a recupera filme importante din istoria cinematografiei. Un exemplu este „Close-up”, un film din anul 1990 regizat de reputatul cineast iranian, Abbas Kiarostami, care va fi proiectat în cadrul festivalului.
Un portret impresionant prin onestitatea sa
Filmul „Doamna Buică”, regizat de Eugene Buică, un regizor român care a crescut în Statele Unite ale Americii, trasează călătoria și povestea părinților săi care au emigrat din România în Statele Unite ale Americii în anii ’70. Eugene reușește să surprindă disfuncționalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă.
Emergența unor voci regizorale puternice ale unei noi generații de cineaști români
În cadrul festivalului vor fi proiectate și scurtmetraje realizate de tineri cineaști din România. Aceste filme schițează conturul societății noastre din perspectiva generației tinere și anunță emergența unor voci regizorale puternice ale unei noi generații de cineaști români.
Implicarea activă a spectatorilor
Oradea Summer Film își propune să implice activ spectatorii într-un proces de evaluare și votare a filmelor. Aceste voturi se vor concretiza într-un Premiu al Publicului, oferit în parteneriat cu Banca Transilvania, în valoare de 1000 euro.
Sursa: Oradea În Direct