IMM Club și drumul către sustenabilitate
IMM Club, o platformă dedicată creșterii și colaborării între întreprinderile mici și mijlocii din România, a lansat recent un proiect ambițios numit SustaIMMability. Acesta își propune să îndrume antreprenorii români pe calea dezvoltării durabile, prin implementarea principiilor de sustenabilitate și ESG (Environmental, Social, and Governance). Cu toate acestea, într-o lume în care profitul rapid pare să fie regula, nu excepția, această inițiativă poate părea o provocare majoră.
Un eveniment de lansare cu teme grele
Proiectul a fost inaugurat la București pe 30 octombrie 2024, cu scopul de a ajuta IMM-urile să adopte practici de afaceri responsabile, esențiale pentru competitivitatea și sustenabilitatea pe termen lung. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Ziarul Financiar și Sustain Future, iar principala temă dezbătută a fost rolul esenţial al sustenabilităţii în dezvoltarea IMM-urilor şi tranziţia către un model de afaceri responsabil social şi ecologic. Cu toate acestea, într-o lume în care profitul rapid pare să fie regula, nu excepția, această inițiativă poate părea o provocare majoră.
Antreprenoriatul sustenabil: o utopie?
Liviu Sav, development manager la IMM Club și moderator al evenimentului, a subliniat că un antreprenor sustenabil nu doar că face profit în mod sustenabil, dar se preocupă și de oameni, de comunitate și de mediu. Într-o lume în care profitul rapid pare să fie regula, nu excepția, această inițiativă poate părea o provocare majoră. Însă, Sav insistă că sustenabilitatea și profitabilitatea nu sunt concepte mutual exclusive, ci pot merge mână în mână prin adoptarea principiilor ESG.
Regulile jocului se schimbă
Codruț Nicolau, fondatorul Sustain Future, a subliniat necesitatea companiilor de a avea cunoștințe despre sustenabilitate și de a le pune în practică. El avertizează că regulile de business se schimbă radical, inclusiv modul în care se cuantifică valoarea contabilă intrinsecă și accesul la finanțare. Într-o lume în care profitul rapid pare să fie regula, nu excepția, această inițiativă poate părea o provocare majoră. Însă, Nicolau insistă că aceste schimbări sunt inevitabile și că companiile care nu se adaptează vor rămâne în urmă.
Sursa: Oradea În Direct