Emoții și dramatism slave în Sala Enescu-Bartok
În data de 21 noiembrie, Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii va fi inundată de efuziuni emoționale și dramatism slav. Orchestra simfonică orădeană, sub bagheta dirijorului Adrian Morar și cu pianistul Horia Maxim la claviatură, au pregătit un program generos, care promite să încânte publicul.
Mykola Lysenko și opera Taras Bulba
Programul începe cu Uvertura la opera Taras Bulba de Mykola Lysenko, un compozitor ucrainean puțin cunoscut în afara granițelor țării sale. Opera, scrisă după nuvela lui Nikolai Gogol, promovează eroismul și folclorul ucrainean. Subiectul, brutal prin prisma secolului XXI, pune dragostea de țară deasupra dragostei paterne, ilustrând idealurile și sentimentele naționale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Muzica lui Lysenko ne oferă frânturi de teme, motive și ritmuri ale folclorului ucrainean, care încântă prin melancolia și patosul lor.
Concertul nr. 1 în si bemol minor de Piotr Ilici Ceaikovski
Miezul serii îl constituie Concertul nr.1 pentru pian și orchestră în si bemol minor, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski. Deși scris în si bemol minor, concertul este un clocot de emoții și strălucire. Lucrarea, a cărei premieră a avut loc în 1875 în Boston, a fost încă de la început un succes, în ciuda criticilor inițiale din partea profesorului și mentorului lui Ceaikovski, Nikolai Rubinstein. Concertul nr. 1 pentru pian folosește teme și ritmuri muzicale rusești și ucrainene prelucrate după regulile și rigorile muzicii occidentale.
Simfonia a III-a în la minor de Serghei Rahmaninov
În încheierea serii, publicul va avea ocazia să asculte Simfonia a III-a în la minor, op. 44 de Serghei Rahmaninov. Lucrarea, scrisă la aproape 20 de ani de la emigrarea compozitorului din cauza Revoluției Bolșevice din 1917, reflectă melancolia exilului, dar și influențele noilor curente muzicale cu care Rahmaninov a venit în contact în America și Europa. Simfonia a fost mai greu de receptat și înțeles de publicul din perioada interbelică, dar este cu atât mai modernă și mai actuală pentru ascultătorii din secolul al XXI-lea.
Interpretarea lui Horia Maxim și Adrian Morar
Pianistul Horia Maxim, unul dintre cei mai îndrăgiți pianiști români, va prezenta concertul spectaculos, filtrat prin personalitatea sa. Dirijorul Adrian Morar, specializat în operă, va avea ocazia să sublinieze melodicitatea celor trei lucrări, dar și țesătura lor orchestrală.
Un concert spectaculos și plin de emoții vă așteaptă la Filarmonica Oradea. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a filarmonicii sau de pe site-ul bilete.ro.
Sursa: Oradea În Direct