Conferința de istorie cu Dennis Deletant la Muzeul Țării Crișurilor Oradea
Într-o lume în care trecutul neînțeles și neelucidat devine tot mai greu de evitat, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează o conferință de o importanță majoră. Evenimentul, intitulat „Semnificația loviturii de stat de la 23 august 1944”, va fi susținut de prof. univ. dr. Dennis Deletant, de la University College din Londra, și moderat de prof.univ.dr. Gabriel Moisa, managerul muzeului.
Lansarea cărții „România 1916-1941. O istorie politică”
Conferința va fi urmată de lansarea cărții „România 1916-1941. O istorie politică”, scrisă de Dennis Deletant și publicată de Editura Humanitas. Această lucrare reprezintă o sinteză actuală și lucidă a istoriei politice a României, fiind cu atât mai necesară în contextul actual. Cartea include patru documente extrem de valoroase, care oferă o perspectivă unică asupra situației din Basarabia și a politicii externe a României în perioada interbelică.
Dennis Deletant, un expert în istoria României
Dennis Deletant, invitat pentru a doua oară la Muzeul Țării Crișurilor, este un renumit istoric și specialist britanic în studii românești, în special în perioada comunistă. Deletant a studiat la Universitatea din Londra și este profesor de studii românești la School of Slavonic and East European Studies (SSEES), parte a University College London (UCL). Cercetările sale s-au concentrat pe regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, perioadă pe care a analizat-o în detaliu în numeroasele sale lucrări.
Contribuțiile lui Deletant la înțelegerea istoriei și politicii României
Deletant este autorul mai multor cărți despre România, inclusiv „Ceaușescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965-1989”, unde explorează mecanismele de represiune ale Securității, serviciul secret al regimului Ceaușescu și „Romania under Communism: Paradox and Degeneration”, o analiză comprehensivă a decăderii sociale și economice sub comunism. Prin aceste lucrări, Deletant a adus contribuții semnificative la înțelegerea istoriei și politicii României.
Evenimentul va avea loc joi, 5 septembrie 2024, de la ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor. Intrarea la eveniment este liberă în limita a 150 de locuri!
Sursa: Oradea În Direct