Ordinul nr. 4.221: O nouă speranță pentru mamele vulnerabile
Într-o lume în care inegalitatea și dificultățile economice par să fie la ordinea zilei, o rază de speranță se întrezărează pentru mamele vulnerabile din România. Recent, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 4.221, care aprobă Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă/nou-născut defavorizate. Acesta vine în sprijinul femeilor care se confruntă cu dificultăți financiare și care au adus pe lume un copil începând cu data de 12 aprilie 2024.
Detalii despre tichetele sociale
Tichetele sociale, în valoare de 2.000 de lei, pot fi folosite pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului. Însă, există o condiție: vârsta de maximum trei luni a nou-născutului se verifică la momentul identificării cuplului mamă/nou-născut de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. Aceasta este instituția responsabilă cu identificarea, întocmirea și asumarea listelor destinatarilor finali, cu evidențierea separată a categoriei de destinatari finali.
Cine poate beneficia de aceste tichete?
Eligibilitatea pentru aceste tichete nu este universală. Sunt considerate eligibile următoarele categorii de persoane: mamele beneficiare ale venitului minim de incluziune, mamele cu dizabilități, mamele în situații critice (calamități, violență domestică etc.), mamele fără acte de identitate, mamele minore, mamele cetățeni străini sau apatrizi din zone de conflict.
Restricții privind utilizarea tichetelor sociale
Tichetul social pe suport electronic pentru nou-născuți poate fi utilizat doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți pentru care a fost emis. Aceste produse includ scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentație pentru nou-născut, articole sanitare și medicale pentru cuplul mamă/nou-născut.
Cum pot mamele vulnerabile să acceseze aceste tichete?
Toate mamele aflate în una din situațiile enumerate mai sus, se pot adresa instituției Direcția de Asistență Socială Oradea, pe strada Primăriei nr.42, de unde pot obține mai multe informații pentru a putea beneficia de sprijinul guvernamental.
Sursa: Oradea În Direct