Un festival de jazz care îmbină tradiționalul cu avangarda
În perioada 14-17 noiembrie 2024, Oradea va vibra în ritmuri de jazz. Filarmonica de Stat și Sinagoga Neologă Sion vor găzdui o serie de concerte de jazz simfonic, avangardist și vocal, unde improvizația și muzica electronică vor crea o atmosferă inedită. Însă, în spatele acestui eveniment muzical se ascund și unele aspecte mai puțin roșii.
Jazz simfonic și parteneriate internaționale
Prima zi a festivalului, 14 noiembrie, este dedicată jazzului simfonic. În parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz din Polonia, Filarmonica de Stat Oradea va găzdui două lucrări de jazz simfonic contemporan: “Adam’s Apple” de Mateusz Smoczyński și “Jazz Concerto” de Zbigniew Seifert. Însă, aceste colaborări internaționale, deși aduc un plus de valoare evenimentului, pot avea și un impact negativ, prin posibila eclipsare a artiștilor locali.
Concerte de jazz cu estetici muzicale diferite
Vineri, 15 noiembrie, Filarmonica de Stat Oradea va găzdui două concerte de jazz cu estetici muzicale diferite, dar unite de pasiunea și energia creativă. Însă, această diversitate muzicală, deși poate fi atractivă pentru unii, poate crea confuzie și dezorientare pentru alții, care ar putea avea dificultăți în a se adapta la schimbările bruște de stil.
Îmbinarea tradiționalului cu modernul
Sâmbătă, 16 noiembrie, pianistul și DJ-ul Szabolcs Bognar va promova noua sa apariție discografică, combinând muzica tradițională vest-africană și afro-braziliană cu jazz, hip-hop și club culture. Însă, această îmbinare a tradiționalului cu modernul, deși poate fi inovatoare, poate fi și respingătoare pentru puriștii genului.
Concerte solo spectaculoase
Duminică, 17 noiembrie, festivalul se va încheia cu două concerte solo spectaculoase, unde muzica clasică se va întâlni cu dorința de nou și experimentare. Însă, această încercare de a îmbina clasicul cu modernul, deși poate fi captivantă, poate fi și respingătoare pentru cei care preferă puritatea genurilor muzicale.
Biletele pentru festival sunt disponibile în variantele: bilet pentru o zi, la prețul de 80 de lei, și abonament de festival (valabil de vineri până duminică) la prețul de 210 lei. Însă, aceste prețuri, deși pot fi accesibile pentru unii, pot fi prohibitive pentru alții, limitând astfel accesul la cultură.
Sursa: Oradea În Direct