„Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei” – O expoziție de fotografie care dezvăluie trecutul dureros al comunismului
Într-o încercare de a aduce la lumină amintirile dureroase ale trecutului comunist, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Ambasada Republicii Federale Germania în România, a inaugurat expoziția de fotografie „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”. Expoziția, care va putea fi vizitată până pe data de 2 decembrie 2024, a fost deschisă în prezența a numeroși elevi și iubitori de istorie.
Un proiect de colaborare internațională
Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei împreună cu IICCMER și Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED, în colaborare cu Goethe-Institut, centrele culturale germane și numeroase alte organizații partenere române și germane, cu sprijinul Agenţiei Naționale de Presă AGERPRES. Expoziţia este dedicată marcării, în anul 2024, a căderii Zidului Berlinului şi a Revoluţiei din România din 1989.
Un periplu vizual prin istoria recentă a Germaniei și României
Expoziția este formată din 30 de panouri care analizează felul în care regimul comunist este receptat și analizat în cele două țări la 35 de ani de la transformările politice și structurale din Europa Centrală și de Est. În cadrul expoziției, vizitatorii pot descoperi povești despre construcția zidului Berlinului, începând cu 13 august 1961, și căderea lui pe 9 noiembrie 1989, modul în care mentalitatea est-germanilor a fost modelată în cei 44 de ani de comunism, rolul jucat de STASI, temuta Securitatea germană, în controlul populației.
Reflectarea realității românești sub regimul comunist
Expoziția aduce în prim-plan și cadre dramatice din existența românilor care au trăit sub regimul comunist: detenția politică, deportările și căminele-spital pentru copiii cu dizabilități, unde rata de supraviețuire a minorilor era sub 50%. Unul dintre panouri ilustrează chiar și căminul-spital de la Cighid, din Bihor.
Invitație la lecții deschise
Elevii și profesorii interesați se pot programa pentru lecții deschise în cadrul expoziției, susținute de dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 2 decembrie 2024, de marți până duminică, între orele 9.00-17.00.
Sursa: Oradea În Direct