Orădenii au puterea de a decide: Bugetarea participativă
Începând cu 8 iulie, orădenii au fost invitați să își exercite dreptul de a decide cum vor fi cheltuite fondurile publice. În cadrul celei de-a cincea ediții a bugetării participative, cetățenii au avut posibilitatea să voteze online proiectele care le-au atras atenția. Din cele 66 de proiecte depuse, 48 au trecut de etapa de eligibilitate, în timp ce 18 au fost respinse.
Platforma de vot online: un instrument democratic
Proiectele validate au fost puse la dispoziția publicului pe platforma activ.oradea.ro, unde orădenii au avut posibilitatea să le consulte și să le voteze. Pentru a vota online, cetățenii au trebuit să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook. În plus, votarea a fost posibilă și la întâlnirile organizate în cartiere, fiecare persoană având dreptul de a vota un singur proiect.
Procesul de selecție a proiectelor
Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului și va fi realizată prin cumularea voturilor online și a voturilor exprimate în cadrul acestor întâlniri. Astfel, proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul de voturi, a explicat Eduard Florea, directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea.
Finanțarea proiectelor: o limită de 100.000 de lei
Bugetul total este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. În cadrul bugetării participative orădenii au putut depune proiecte în 8 categorii. La ediția din acest an, cea mai solicitată categorie a fost cea de amenajare spații verzi și locuri de joacă, unde după analiza eligibilității, au fost selectate 12 proiecte.
Proiectele validate: o varietate de categorii
Următoarea categorie, cu 8 proiecte eligibile, este „infrastructură de sănătate și sport” urmată de mai multe categorii cu câte 7 proiecte eligibile. Toate cele 48 de proiecte validate pot fi consultate și votate pe site-ul activ.oradea.ro, unde cei interesați vor găsi și detalii suplimentare despre edițiile anterioare.
Sursa: Oradea În Direct