Mii de orădeni au participat la sărbătorirea a 105 ani de la intrarea trupelor române în Oradea
Mii de orădeni, de la cei mai mici până la cei mai mari, cu steaguri tricolore în mâni și cu bucuria sărbătorii în suflet, s-au adunat azi, 20 aprilie, în centrul orașului pentru a participa la manifestările pregătite de Primăria Oradea pentru a marca împlinirea a 105 ani de la intrarea trupelor române în Oradea (la 20 aprilie 1919), în frunte cu generalul Traian Moșoiu și de la instaurarea administrației românești în orașul de pe Crișul Repede. Ziua a început cu oficierea slujbelor de pomenire pentru înaintași, atât la Biserica cu Lună, cât și la Biserica Sfântul Nicolae. La miezul zilei, atmosfera s-a încărcat de emoție, clopotele bisericilor auzindu-se la unison la toate bisericile din Oradea și județul Bihor.
Întoarcere în timp – întâmpinarea Generalului Traian Moșoiu în ziua de Paști a anului 1919
După intonarea Imnului Național al României, cei prezenți în fața Primăriei Oradea au făcut o incursiune în timp, asistând la un moment alegoric, o reconstituire istorică a întâmpinării Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Karoly și oficialitățile vremii la 20 aprilie 1919. Momentul a fost realizat de către Filiala Bihor a Asociației Naționale „Cultul Eroilor Regina Maria”, cu participarea actorilor Teatrului Regina Maria, membrilor Asociației Tradiția Militară din București, a elevilor SPAPF Avram Iancu din Oradea, a elevilor SMSJ Petru Rareș din Fălticeni și membrii Ansamblului Bihorul.
Paradă militară în aplauzele mulțimii
Un moment foarte așteptat de publicul prezent a fost parada militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, la care au participat aproape 600 de persoane din cadrul armatei și peste 50 de mijloace militare MAI și MAPN.
Anul 1919 – un an care a marcat destine
Oficialitățile prezente și publicul s-au îndreptat apoi spre Statuia Generalului Traian Moșoiu. Prezent la manifestări, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă a lăudat performanțele orașului Oradea și reușitele administrației locale: „Dragi orădeni, dragi bihoreni! Aveți de ce să fiți mândri! Aveți o administrație de succes și un județ prosper! Ați construit o comunitate puternică și sunteți exemplul că în România se poate. Se poate să venim cu un alt model de dezvoltare” …
Despre contextul și semnificația istorică a evenimentului
în calitate de invitat, prof. univ. dr. Ion Cârja de la Facultatea de Istorie și Filozofie, Universitatea Babeș-Bolyai, director al Școlii Doctorale în Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A urmat apoi ceremonia depunerii de coroane de flori, unde conducerea Primăriei Oradea, reprezentată de primarul Florin Birta, city managerul Mihai Jurca, secretarul general al municipiului, Eugenia Borbei și viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș au depus o coroană de flori la Statuia Generalului Traian Moșoiu. În final, a avut loc defilarea detașamentului de onoare.
Sursa: Oradea Indirect