Postul Crăciunului: O tradiție străveche
Într-o lume în care tradițiile par să se estompeze, există unele care încă rezistă trecerii timpului. Una dintre acestea este Postul Crăciunului, o practică religioasă profund înrădăcinată în istoria creștinismului, care începe în fiecare an pe 15 noiembrie și durează șase săptămâni. Acest post nu este doar o simplă abținere de la mâncare, ci un exercițiu spiritual care ne reamintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.
Postul Crăciunului: O pregătire pentru Nașterea lui Hristos
Postul Crăciunului a fost instituit de Biserică cu scopul de a pregăti credincioșii pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Hristos. Este un timp în care faptele bune, rugăciunea și smerenia sunt încurajate, iar postul devine un mijloc pentru dobândirea virtuților. În acest sens, postul este considerat desăvârșit atunci când abținerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute și progres spiritual.
Originea Postului Crăciunului
Primele mențiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei. În acele vremuri, creștinii nu posteau toți în același fel și același număr de zile. Unii posteau șapte zile, alții șase săptămâni. În anul 1166, Sinodul local din Constantinopol a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toți creștinii să postească 40 de zile.
Postul Crăciunului și simbolismul său
Prin durata sa, acest post ne amintește de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când proorocul aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră. Ultima zi a Postului Nașterii Domnului, numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile. În această zi, se obișnuiește să se mănânce grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului lui Daniel și a celor trei tineri din Babilon.
Postul Crăciunului în Biserica Romano-Catolică
Postul Crăciunului este ținut și în Biserica Romano-Catolică, unde este numit „Jejunum Adventus Domini” (Postul venirii Domnului), dar durează doar trei săptămâni. Indiferent de durata sa, esența postului rămâne aceeași: pregătirea spirituală pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Hristos.
Sursa: Oradea În Direct