Implementarea CIP-urilor pe pubelele din Sânmartin
Începând cu data de 28 octombrie, echipa RER Vest va începe instalarea CIP-urilor pe pubelele negre ale locuitorilor din comuna Sânmartin. Această acțiune face parte dintr-o campanie mai largă de modernizare a sistemului de colectare a deșeurilor, care implică încheierea de noi contracte cu persoanele fizice din toate satele comunei. Această inițiativă a fost posibilă datorită delegării serviciului de salubrizare către RER Vest, conform HCL nr. 657/26.09.2024. Începând cu 1 ianuarie 2025, colectarea deșeurilor se va face exclusiv din pubele cu CIP, în baza noilor contracte.
Monitorizarea colectării deșeurilor prin CIP-uri
Instalarea CIP-urilor pe pubelele de deșeuri reziduale are ca scop monitorizarea golirilor de pubele, astfel încât locuitorii să plătească doar pentru deșeurile colectate. Acest sistem este deja implementat în alte comune din Zona Metropolitană 1 B, unde RER Vest se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor. În plus, locuitorii din Sânmartin vor beneficia de colectarea deșeurilor reciclabile și o golire a pubelei de deșeuri reziduale, inclusă în sistemul de „abonament” lunar. Colectările suplimentare ale recipientului negru vor fi înregistrate de CIP și facturate conform tarifelor în vigoare.
Programul de instalare a CIP-urilor
Echipele RER Vest vor avea un program bine stabilit pentru montarea CIP-urilor în teren. Astfel, luni vor fi vizitate pubelele din satul Sânmartin, marți cele din Cihei, miercuri cele din Cordău, joi cele din Betfia, Haieu, Rontău, 1 Mai, iar vineri cele din Băile Felix. CIP-urile montate vor fi active doar din 1 ianuarie 2025, când intră în vigoare noile contracte.
Încheierea noilor contracte
Locuitorii din Sânmartin au posibilitatea de a încheia noile contracte până cel târziu la finalul anului 2024. În conformitate cu Hotărârea Consiliul Local Sânmartin, nr. 657/26.09.2024, din 1 ianuarie 2025, colectarea deșeurilor de la generatorii din comună se va face doar în baza contractelor individuale încheiate de localnici direct cu RER Vest.
Consecințele neîncheierii contractului
Neîncheierea contractului cu operatorul autorizat pentru colectarea deșeurilor se sancționează conform Legii nr 101/2006 cu amenda între 500 și 1000 de lei. În conformitate cu art. 62 alin. 5 din Legea nr. 101/2006 cu modificările și completările ulterioare, orice persoană fizică sau juridică este obligată să dețină contract de salubrizare pentru colectarea deșeurilor.
Sursa: Oradea În Direct