Scăderea alarmantă a coeficientului de umplere în lacurile de acumulare
Într-o lume în care resursele naturale sunt din ce în ce mai limitate, România se confruntă cu o criză de apă. Specialiștii de la Apele Române au anunțat că coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59%, în scădere față de săptămâna trecută. Această situație alarmantă a condus la impunerea de restricții în alimentarea cu apă în peste 420 de localități.
Debitul Dunării în scădere
În plus, debitul Dunării, la intrarea în țară, este de 3.000 de metri cubi pe secundă, urmând să ajungă, în 12 august, la 2.800 de metri cubi pe secundă. Această scădere a debitului Dunării poate avea consecințe grave asupra ecosistemului și a economiei locale.
Localitățile cele mai afectate
Restricțiile în alimentarea cu apă afectează în mod disproporționat anumite județe. Cele mai afectate sunt județele Botoșani, cu 120 de localități, Iași, cu 90 de localități, și Vrancea, cu 37 de localități. Alte județe grav afectate sunt Neamț, Gorj, Bacău, Galați, Bihor, Dolj, Mehedinți, Vaslui, Olt, Argeș, Giurgiu, Suceava, Dâmbovița și Hunedoara.
Apel la utilizarea rațională a apei
În fața acestei situații critice, reprezentanții de la Apele Române fac apel la populație să utilizeze apa în mod rațional. Prioritatea maximă este alimentarea cu apă a populației. Planuri de restricții sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacități de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcție de specificul activității acestora și al economiei în ansamblu.
Sursa: Oradea În Direct