Parcul Științific și Tehnologic din Oradea: Oportunități sau Capcane?
Într-o lume în care progresul tehnologic și inovația sunt la ordinea zilei, Parcul Științific și Tehnologic din Oradea se prezintă ca o oază de oportunități pentru operatorii economici dornici de a se implica în proiecte de cercetare. Însă, în spatele acestui demers aparent nobil, se ascund și potențiale capcane.
Un Proiect cu Fonduri Europene: Beneficiu sau Povară?
Parcul, un proiect al Consiliului Județean Bihor, a fost realizat din fonduri europene și este administrat de Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL. În teorie, acesta ar trebui să fie un hub pentru învățământ, cercetare și transfer tehnologic, aducând împreună companii, specialiști și universități. Însă, în practică, se ridică întrebarea dacă aceste fonduri europene nu ar fi putut fi utilizate mai eficient în alte domenii.
Închirierea Spațiilor: Oportunitate sau Risipă de Resurse?
Societatea Parc Științific și Tehnologic S.R.L. oferă spre închiriere 27 de spații, de la încăperi de tip Makers Ecosystem și Open Lab, până la Laboratoare de Inovare. Însă, în ciuda acestor oferte tentante, nu putem să nu ne întrebăm dacă aceste spații nu ar fi putut fi utilizate mai eficient de către instituțiile de stat sau de către organizațiile non-profit.
Facilități și Costuri: Avantaje sau Dezavantaje?
Companiile care aleg să închirieze aceste spații vor beneficia de o serie de facilități, precum acces la utilități, servicii de pază și protecție, rețeaua de telecomunicații a parcului, sprijin pentru dezvoltarea parteneriatelor, consultanță de afaceri și tehnologică, promovarea activităților, întreținerea bazei de date și valorificarea facilităților legale. Însă, în ciuda acestor avantaje, costurile pot fi destul de ridicate, cu chirii de 10 euro/mp/lună, fără TVA, și taxe suplimentare pentru închirierea sălii de ședință, a sălii de conferință și a altor spații, cuprinse între 50 și 300 de euro pe zi.
Rezultatele Licitației: Succes sau Eșec?
Rezultatele licitației vor fi publicate în 30 august pe site-ul oficial al parcului. Însă, în ciuda acestui anunț, nu putem să nu ne întrebăm dacă această licitație va fi un succes sau un eșec. În urma primei proceduri de licitație pentru închiriere, derulată în luna mai, anul acesta, primul rezident al Parcului Științific și Tehnologic a fost compania EBM-PAPST AUTOMOTIVE&DRIVES ROMANIA S.R.L., care desfășoară activități de dezvoltare hardware și software în domeniul acționărilor electrice. Însă, rămâne de văzut dacă și alte companii vor fi la fel de interesate de aceste oportunități.
Sursa: Oradea În Direct