Sfântul Alexandru: Protectorul omenirii și apărătorul credinței
În fiecare an, pe data de 30 august, Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Alexandru, unul dintre cei mai mari ierarhi ai săi, considerat protectorul omenirii. Acesta a fost un apărător neînfricat al credinței creștine, într-o perioadă în care credința era pusă la încercare.
Episcop în Constantinopol și apărător al dreptei credințe
Sfântul Alexandru a fost episcop în Constantinopol în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, între anii 313 și 337. În această perioadă, a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, unde s-a dovedit a fi un apărător al dreptei credințe. În cadrul acestui sinod, a avut curajul să îl combată pe Arie, unul dintre preoții săi, care începuse să predice o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.
Originea numelui Alexandru
Numele Alexandru, de origine greacă, înseamnă a apăra, a proteja. Provine de la cuvântul grecesc Alexandros, care înseamnă protector al bărbaților sau al oamenilor și este format din cuvintele „alexo”, care înseamnă a apăra, a proteja, și „andros”, care înseamnă bărbat, om. În onomastica românească, Alexandru este un nume frecvent întâlnit.
Personalitatea celor care poartă numele Alexandru
Se spune că cei care poartă numele Alexandru au personalități puternice, sunt ambițioși și independenți. Charmul lor natural îi face ușor plăcuți în orice împrejurare, deși nu sunt întotdeauna răbdători.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru
Sărbătoarea Sfântului Alexandru nu este foarte bogată în tradiții și obiceiuri. Se spune însă că nu este bine să îți vorbești de rău aproapele în această zi, iar Biserica ne îndeamnă să fim milostivi cu cei năpăstuiți. Este, de asemenea, prilej de sărbătoare pentru cei care poartă numele de Alexandru, Alexandra, Ada, Alesia, Alex, Ale, Andra, Xandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandra, Săndel, Sănducu, Ducu, Dutu, Sașa, Alessandra.
Sursa: Oradea În Direct