Angajatorii, în fața obligațiilor de protecție a angajaților în perioadele de caniculă
În contextul în care temperaturile extreme devin tot mai frecvente, angajatorii se confruntă cu o serie de obligații legale menite să protejeze angajații. Aceste măsuri minimale de ameliorare a condițiilor de muncă includ reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Verificările inspectorilor de muncă în perioadele de caniculă
Inspectorii de muncă au rolul de a verifica respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor expuși la temperaturi extreme. Printre acestea se numără asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/ persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. De asemenea, angajatorii sunt îndemnați să transfere, după posibilități, în alte locuri de muncă sau să reducă ori eșaloneze programul de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.
Consecințele nerespectării obligațiilor de protecție a angajaților în perioadele de caniculă
Angajatorii care nu respectă prevederile privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu caniculă pentru protecția angajaților pot fi amendați cu până la 2.500 de lei. Măsurile în perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv. Se vor stabili modalitățile de recuperare a timpului nelucrat și modalitățile de plată.
Sursa: Oradea În Direct