Astăzi, românii sărbătoresc Dragobetele, ziua iubirii și începutul primăverii
Intitulată Dragobete, sărbătoarea pică în fiecare an pe 24 februarie și este asociată nu doar cu iubirea, ci și cu începutul primăverii, începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental.
Dragobetele, un zeu tânăr al Panteonului autohton, este, după legendă, fiul Babei Dochia și reprezintă, în opoziţie cu aceasta, principiul pozitiv. Cunoscut ca ”zânul dragostei”, acesta este zeitatea ce îi ocrotește și le poartă noroc îndrăgostiților.
Tradiția spune că în ziua de Dragobete nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece va atrage ghinioanele asupra sa, ci trebuie să petreacă și să se veselască, pentru a avea parte de voie bună tot restul anului.
Tradițiile și obiceiurile legate de Dragobete
La sate, în urmă cu ceva vreme, se organizau petreceri și baluri de Dragobete, unde fetele și băieții se întâlneau și petreceau împreună. În aproape toate zonele țării, dacă ziua era frumoasă, fetele și feciorii se adunau în cete și ieșeau la pădure pentru a culege primele flori ale primăverii.
Din zăpada netopită până la Dragobete, fetele și nevestele tinere își făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseții lor.
Sursa: oradeaindirect.ro