Conferința “Francmasoneria în contextul lumii moderne”
Conferința “Francmasoneria în contextul lumii moderne” a avut loc la Oradea în data de 23 februarie 2024, la Sinagoga Sion Oradea. Evenimentul a fost organizat de Asociațiile Țara Celor Trei Crișuri, Emanuil Gojdu, Aurel Lazăr, Cultură în Mișcare, în parteneriat cu Muzeul Francmasoneriei din Oradea și Oradea Heritage. Evenimentul s-a bucurat de o largă participare a publicului, peste 240 de invitați având posibilitatea să urmărească prezentări ale lectorilor din România și Marea Britanie.
Tematica abordată și prezentările de la conferință
Conferința a abordat teme precum raportul dintre universalism și specificul național în francmasonerie, rolul francmasoneriei în promovarea valorilor democrației, contribuția francmasoneriei la dezvoltarea culturală și științifică a României, cum era privită francmasoneria în perioada comunistă, care au fost efectele antimasonismului în societatea civilă promovat de unii promotori ai fenomenului sau efectele logosului în propagarea armoniei și înțelegerii între oameni. Lucrările au fost prezentate de:
Cătălin Turliuc – Iași, profesor – doctor, Academia Română, Filiala Iași – “Francmasoneria între universalism și specific național”.
Cristian Moşneanu – București, istoric, autor, referent Librex Publishing – “Francmasoneria în presa comunistă din România”.
Alexandru Rufanda – Londra, istoric al Francmasoneriei, autor, Bolton University – “Nicolae Paulescu – omul din spatele măștii academice”.
Ovidiu Lazăr – Iași, conf. univ dr. Universitatea de Artă G. Enescu, regizor Teatrul Național din Iași – “Despre cuvânt, fundament al educației”.
Conclusion
Conferința a reprezentat un moment important de dezbatere și analiză a francmasoneriei în contextul contemporan, oferind participanților o perspectivă diversificată asupra acestui fenomen istoric și cultural.